søndag, maj 19, 2024

Vil du være med til at styrke Rebild som demensvenlig kommune?

REBILD: Rebild Kommune søger frivillige, der vil uddanne sig som demensven-instruktører. Som demensven-instruktør er du med til at skabe en bedre og tryggere hverdag for borgere med demens i Rebild Kommune.

Tekst og foto: Rebild Kommune
Ved du, hvad du skal gøre, hvis du ser en person, der har glemt det varme tøj i snevejret? Eller som står og fumler med pengene i supermarkedet? Sandsynligheden for, at du støder på et menneske med demens igennem din uge, er stor. Det samme er også sandsynligheden for, at dette menneske har brug for din forståelse eller hjælp. Jo mere, du ved om demens, jo bedre et liv får den demente.

Og det er her, Rebild Kommune kommer ind i billedet, for Rebild Kommune har indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen om at udbrede viden om demens og dermed være en demensvenlig kommune. Kommunen uddanner det, man kalder demensven-instruktører. En demensven-instruktør tager ud til butikker, foreninger, fitnesscentre osv. og formidler viden om demens. Når fx en medarbejder i en butik har haft besøg af en demensven-instruktør, kan medarbejderen kalde sig demensven, og butikken er dermed også blevet demensvenlig. Som demensven får man med andre ord viden om demens og bliver klogere på, hvordan man kan hjælpe mennesker med demens.

Karen Margrethe er demens-ven-instruktør i Rebild Kommune.

Karen Margrethe er demensven-instruktør i Rebild Kommune
Karen Margrethe fortæller: – Det giver mening for mig at være demensven-instruktør, fordi jeg herved er med til at udbrede kendskab til demens, som er en sygdom, som rammer flere og flere, og det har jo nok også noget at gøre med, at vi bliver ældre og ældre.

Som demensveninstruktør er mine vigtigste opgaver at udbrede kendskab til sygdommen og være med til at nedbryde tabu på området, men jeg skal ikke være ekspert eller rådgiver.

Et demensvenligt Rebild er vigtigt, fordi vi dermed kan hjælpe de demensramte til at få et bedre liv med forståelse og hjælp fra deres omverden. Demens er nemlig en sygdom i hjernen, som man endnu ikke har fundet ud af at kurere. Jo flere demensvenner Rebild kommune har, jo flere muligheder har vi for at gøre livet nemmere for de demente.

Rebild Kommune har lige nu cirka 1100 demensvenner, og målet er at nå op på mindst 2000. Derfor tilbyder kommunen nu et heldagskursus for alle interesserede, der ønsker at arbejde frivilligt som demensven-instruktører. På kurset vil deltagerne blive klædt på til at formidle basisviden om demens og dermed skabe nye demensvenner blandt borgere og medarbejdere i bl.a. butikker, foreninger og offentlig transport. Kurset løber af stablen onsdag den 10. november i Byrådssalen på Støvring Rådhus. 

Rebild Kommune er i øvrigt ikke alene om at gøre en indsats på demensområdet. Kommunen er en del af den Nationale Demenshandlingsplan og er blandt 98 kommuner, som inden 2025 vil kunne kalde sig demensvenlige.

På landsplan er der allerede over 114.000 demensvenner, og Alzheimerforeningens mål er at finde 500.000, så der er én demensven for hvert menneske, der har demens inde på livet, enten fordi de selv er ramt af sygdommen, eller fordi de er pårørende.

Viden er nøglen til at fjerne mange af de fejlopfattelser og myter, der findes omkring en af vor tids største og mest dødelige folkesygdomme. For eksempel at demens kun rammer gamle mennesker, eller at det kun handler om at miste hukommelsen. Alle myterne er med til at gøre livet sværere for mennesker med demens og deres pårørende, forklarer Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, som står bag demensven-projektet.

Demensven-instruktørerne og demensvennerne gør en stor forskel:
– Det er rart, når folk ved hvad demens er, og har en forståelse for, hvad der skal til for at hjælpe. Derfor er demensvenner guld værd, fortæller Rita Knudsen, der er kendt fra TV2-dokumentaren Da Aage forsvandt, som følger Rita og hendes mand, Aage, der får Alzheimers sygdom som 56-årig.
Se annonce.
_ _ _

Hvad er en Demensven?
At være Demensven handler ikke om at være besøgsven eller frivillig. Det handler om at skabe et demensvenligt lokalsamfund for alle de mennesker, der hver dag kæmper med en demenssygdom.

Som Demensven bestemmer man selv, hvor meget man ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller.

Demensven Kommuner mobiliserer civilsamfundet for et trygt lokalsamfund og samarbejder med erhvervslivet om at løse udfordringer i forbindelse med demensramte borgere.

Hvordan bliver man Demensven?
Der er flere måder at blive Demensven på. Du kan møde op til et informationsmøde som afholdes af en uddannet frivillig demensveninstruktør i lokalområdet eller gå ind på www.demensven.dk og bestille en gratis Demensven-pin, samt tips og information. Virksomheder kan også indgå partnerskaber og blive demensvenlige derigennem.

Om demens
• Omkring 90.000 danskere har en demenssygdom – om 25 år vil der være dobbelt så mange
• Omkring 400.000 danskere har et menneske med demenssygdom inde på livet
• Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark
• Demens er ikke en naturlig del alderdommen, men skyldes sygdom i hjernen
• Mennesker med demens mister andet end hukommelsen
• Det er muligt at leve et godt liv med demens

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler