torsdag, april 18, 2024

Løvspringstur til jernalderlandsby og Den genfundne bro

I Hvolris Jernalderlandsby bød på en historisk og lærerig oplevelse.

Første stop var Hvolris Jernalderlandsby ved Bjerregrav. Der fik deltagerne en god og lærerig rundvisning af stedets leder, iklædt jernalderdragt. Man var så heldige, at der var en skoleklasse på besøg, så man kunne se, hvordan man lavede mad over bål, i kopier af krukker fundet i udgravningerne på Hvolris, og bagt fladbrød af nykværnet korn på opvarrmede sten. 

Indendørs i Tømmerladen er der en fin udstilling af fundene fra udgravningerne på bakkerne omkring stedet. Desuden en lille butik  med salg af museumssmykker, souvenirs, bøger, kaffe is og mjød.  

Derefter gik turen videre sydover, gennem smukke Viborg og gennem forårsgrønt landskab. Målet var Den genfundne bro ved Vestbirk. En Jernbanebro bygget i 1899. Broen er ca 50 m bred og 13,5 m høj og var på byggetidspunktet Danmarks højeste. Bygget over Dødeå, der løber ud i Gudenåen. I 1929 blev broen tildækket med en dæmning, så man kunne udvide jernbanen, da behovet for godstransport var stigende. I 2014 blev det besluttet at grave broen fri igen og den blev restaureret, så den nu er en del af Naturstien fra Horsens til Silkeborg. 

P-pladsen ved broen er en fin plads med bænke/borde, hvor seniorerne kunne nyde Jans nylavede kaffe og de medbragte, hjemmebagte kager. Vejret stod heldigvis på strålende sol, så kaffe ude i det fri var et dejligt tilskud til en rigtig god tur.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler