søndag, maj 19, 2024

Udstilling om nordisk folketro

NØRAGER: Lørdag den 10. september i forbindelse med åbningen af Rebild Kulturuger, åbnes udstillingen af kunstværker udført af billedkunstner Jørgen Bech Pedersen i Kultur og Medborgerhuset Kig Ind i Nørager. 

Jørgen Bech Pedersens billeder er et indblik i den nordiske folketro, som er fuld af trolde, elverfolk og nisser. Folketroen er en vigtig del af vores kulturarv; noget som i særlig grad markerer den nordiske ånd. For Jørgen er det vigtigt at viderebringe denne levende forestillingsverden, hvor der findes meget inspiration i at skabe nye fortolkninger og motiver. Meget af dette arbejde er samlet på siden www.troldfolk.dk, hvor der både er illustreret og skrevet beskrivelserne til et udvalg af de nordiske sagnvæsner. 

Arbejdet med nordens sagnvæsner er interessant, fordi grænserne er flydende. Troldfolk er både gode og onde, grimme og smukke, synlige og usynlige på samme tid. Nordens elverfolk er derfor smukke forfra, men bagfra er de grimme og hulryggede som et udgået træ. Denne dualitet giver spændende kunstneriske muligheder. Desuden er nordens elverfolk et eksempel på den besjælede natur fra en kulturhistorisk tid, hvor naturen var levende og noget man både frygtede og beundrede. 

Ud over dette arbejde har Jørgen en stor interesse for klassisk tegning og elsker at eksperimentere med medier og udtryk i tegning af menneskekroppen. 

Jørgen Bech Pedersenbruger en række forskellige medier til sine motiver. Det spænder fra blæk og blyant til akvarel, guache, tempera og akryl. Han maler også digitalt, og her kan programmerne tilbyde lige så mange udtryksmåder som de klassiske medier – hvis ikke flere. Ofte blander han medierne og starter fx. farvelægningen på papiret inden værket males færdigt digitalt. Han har dermed ikke lagt sig fast på en særlig teknik eller stil, men eksperimenterer og tilpasser værktøjerne efter opgave og lune. Motiverne opstår ofte som følge af research og skitser, men andre gange springer et væsen pludselig ud af tilfældige blækklatter og kulstreger. 

Udstillingen kan ses frem til 7. november.

Darkelf.

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler