fredag, november 22, 2024

Her er de nye love og regler for bilisterne i 2022

Fra årsskiftet træder en række nye love og regler i kraft, som berører bilisterne. Blandt andet en ny købelov. Og så stiger bøderne for at køre for stærkt. FDM har samlet et overblik over de nye love og regler.

Fra årsskiftet træder en række nye love og regler i kraft, som berører bilisterne.


Nytår plejer at være lig med nye love og regler for bilisterne, og 2022 er ingen undtagelse. Fra 1. januar sker der flere ændringer.

Blandt andet træder en ny købelov i kraft. Den reviderede lov indeholder en række ændringer, der stiller bilkøberne bedre på flere områder. Mest konkret forlænges den såkaldte formodningsregel fra seks til tolv måneder. I korte træk betyder det, at hvis der viser sig at være noget galt med bilen, vil man nu de første 12 måneder formode, at fejlen også har været til stede, da man købte bilen, og så skal sælger udbedre den.

– At formodningsreglen forlænges, er godt nyt for de flere end 400.000 danskere, der hvert år køber en brugt bil. Uenigheder i forbindelse med køb af brugt bil er nemlig velkendt i FDMs rådgivning. Her vil en længere formodningsregel ikke bare stille forbrugerne bedre, men forhåbentligt også sikre, at bilerne, de køber, er i bedre stand. Når det er sagt, havde FDM dog gerne set, at den nye købelov også havde sikret forbrugerne en længere reklamationsfrist end de to år, politikerne valgte at holde fast i, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange. 

Fra nytår bliver det også en smule dyrere at træde for hårdt på speederen. Efter flere år uden ændringer stiger fartbøderne nemlig med 20 procent i 2022. Det betyder, at den laveste bødetakst på 1.000 kr. stiger til 1.200 kr. Kører man f.eks. 80 km/t. i en zone, hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t., risikerer man nu en bøde på 4.200 kr.   

– Det er længe siden, man sidst har justeret bødetaksterne, og det giver kun god mening, at de følger med tiden, også hvis de skal have en præventiv effekt. Men merindtægten fra bøderne bør naturligvis gå til bedre trafiksikkerhed og mere synligt politi på vejene. Hvis det bare handler om at få penge i statskassen, risikerer vi at miste befolkningens opbakning til fartkontrol, slutter Dennis Lange.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler