søndag, december 22, 2024

Rejnfan – den insektvenlige plante med en spændende historie

Kigger man på de blomster, der står i grøftekanterne langs vores veje, kan man være mange steder se en cirka én meter høj plante med gule blomster. Kommer man tæt på den, så kan man måske ane en svagt krydret duft.

Planten er Rejnfan.Ud over grøftekanter, så kan man også finde planten langs baneterræner, grusgrave, stande, og områder, hvor jorden vendt rundt.

En hyppig misforståelse er plantens navn. Mange gange bliver navnet til Regnfang, men der er ikke tale om, at plantens flotte gule blomster fanger regn.

Navnet ”rejnfan” kommer derimod af det tyske ”rainfarn”, der direkte oversat betyder ”bregne som vokser langs markskel”.

Planten bliver også kaldt Guldknap, hvilket er en henvisning til de flotte gule blomster.

Den krydrede duft kunne foranlediges til, at man tror, at planten kan bruges i madlavningen. Den er dog ikke særligt velsmagende, så den er ikke særlig anvendelig til madlavning.

Rejnfan har dog tidligere haft en stor anvendelse i husapoteket som lægeurt.

Tidligere var rejnfan kendt under det latinske navn ”herba immortalis” – den udødelige urt.

Navnet hang blandt andet sammen med, at man gned afdøde mennesker med rejnfan for at hindre, at liget blev fortæret af maddiker og andre insekter.

Da planten er let giftig (indeholder giftstoffet thujon), så blev den også anvendt som et middel mod lus, lopper og andet utøj.

Ud over den praktiske funktion i forhold til utøj, så blev rejnfan også tidligere anset som en beskyttende trolddomsurt.

Røgen fra en brændende rejnfan blev anset at have en beskyttende virkning mod eksempelvis lynnedslag. Her skulle man smide stilke fra planten ind i ildstedet. Et barn, der sad i røgen fra rejnfan, ville heller ikke blive ramt at noget dårligt.

I dag bruger nogle biavlere rejnfan til at skabe den røg, som de puster på bistadet for at neutralisere bierne.

Blomsterne kan også bruges til mange formål. Eksempelvis hvis man farver garn, kan rejnfan bruges til at give garnet en flot gul farve, ligesom de tørrede blomster afgiver en dejlig krydret duft ud i rummet.

Hvis man så samtidig kan forhindre utøj og lynnedslag, så er det jo en gevinst, som er værd at tage med.

Navnet ”rejnfan” kommer af det tyske ”rainfarn”, der direkte oversat betyder ”bregne som vokser langs markskel”.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler

Jul i Nørager

Nytårstaffel og fernisering

Nyt fra byrådet december 2024

Nørager Avis uge 51 2024

Nørager Avis uge 50 2024