Sortebakkeskolen i Nørager har, sammen med Skørping Skole, taget et utraditionelt skridt for at styrke elevernes mentale muskler.
Fredag den 9. februar blev en helt særlig dag markeret i kalenderen nemlig Skolernes Skakdag, hvor 390 elever fra Sortebakkeskolen deltog i en hel dag dedikeret til det ædle spil skak. Denne dag, kaldet hjernens motionsdag®, bød på en række skakrelaterede aktiviteter designet til at fremme kognitive færdigheder og sociale relationer.
Alternative skakdiscipliner
I årets udgave af Skolernes Skakdag blev der også introduceret alternative skakdiscipliner som »Makkerskab«, »Hjerne-hånd skak«, »Pistol-skak«, »ACTION-skak«, og det helt nye »Venskabs-skak«. Disse aktiviteter er designet ikke kun for at styrke elevernes skakfærdigheder men også for at fremme venskab og samarbejde blandt eleverne. I for eksempel venskabs-skak, handler det om at spillerne lærer hinanden at kende undervejs i skakspillet.
Skarp træning
Eleverne havde trænet en del i klasserne op til dagen og det blev Gustav og Theodor fra 8. årgang på Sortebakkeskolen der løb med sejren i turneringen.
Interessen for Skolernes Skakdag er ikke begrænset til Rebild Kommune. På landsplan deltog over 56.000 elever i begivenheden, hvilket understreger den voksende anerkendelse af skak som et værktøj til at fremme læring og personlig udvikling blandt skoleelever.
Undersøgelse bestyrker
En undersøgelse foretaget af Dansk Skoleskak belyser de positive effekter af at inkludere skoleskak i undervisningen. Skoler, der deltager i skoleskakprogrammer, rapporterer op til 30 % færre konflikter, 40 % mere rolig skoleatmosfære og at 30 % af eleverne etablerer nye sociale bånd. Dette viser om skakspillets unikke evne til at fremme både kognitiv udvikling og social integration.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye fremhæver også skoleskaks betydning:
– Der opstår et fællesskab, når man mødes over brættet. Derfor glæder det mig, at flere og flere skoler tager skoleskak til sig. Det kan uden tvivl have en positiv betydning for elevernes trivsel og relation til hinanden. Og så er skoleskak ikke mindst et bevis på, at det ikke behøver at være kedeligt at lære nyt. Vi lærer ikke mere, fordi skolen er kedelig. Tværtimod er det tit, når det er sjovt, vi lærer allermest.
En samarbejdsindsats
Arrangementet er en samarbejdsindsats mellem de deltagende skoler, Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden, og forskellige lokale fonde. Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® tilbyder en unik mulighed for at fejre og fremme skoleskakken i Danmark, med håb om at inspirere flere til at deltage i fremtiden, lyder det fra Dansk Skoleskak. / JS