torsdag, september 19, 2024

Urørt skov er mere end blot træer

Af Janne Hansen:
Urørt skov omfatter et helt skovlandskab med blandt andet tæt skov, åben skov, lysninger, moser og vandløb og er hjem til en lang række dyr-, plante- og svampearter.

Vi skal have mere urørt skov i Danmark. Den beslutning indgår som en del af den grønne trepartsaftale, som regeringen og en række interesseorganisationer har indgået.  

Hvorfor det er vigtigt at have urørt skov og hvad forskellen er mellem produktionsskov og urørt skov var blandt de spørgsmål, der blev besvaret ved et arrangement, som Danmarks Naturfredningsforening Rebild havde organiseret 8. september 2024. 

Sensommervejret viste sig fra sin mest solstrålende side, da cirka 30 personer deltog i mødet, der både omfattede foredrag ved naturpolitisk rådgiver Anders Horsten fra Danmarks Naturfredningsforening og skovfoged Erik Dalsgaard, Naturstyrelsen Himmerland, samt udflugt i skoven.

Ikke modsætninger, men synergi
Som både Anders Horsten og Erik Dalsgaard kunne fortælle, har urørt skov mange gode kvaliteter – ikke mindst, at den kan løse vores to meget aktuelle, store problemer: biodiversitetskrisen og klimakrisen. 

Det er ikke et spørgsmål om at løse den ene krise fremfor den anden. Ved at skabe urørt skov opnår man synergi. Ifølge både Biodiversitetsrådet og Klimarådet er urørt skov med til at lagre CO2 samtidig med, at den fremmer biodiversiteten – i modsætning til produktionsskov, som er præget af ensformighed og ikke fremmer biodiversiteten. 

I den urørte skov får naturen lov til selv at råde. Døde træer bliver stående til de falder om – og så bliver de liggende. Våde områder får lov til at være våde. Dyr får lov til at lave huller i og gnave barken af træerne. Selvsåede planter får lov til at gro. I første omgang kan naturen dog kræve en hjælpende hånd for at komme på fode igen efter årtiers menneskelig indblanding. 

Som både Anders Horsten og Erik Dalsgaard pointerede, skal vi genskabe de naturlige økologiske processer med tilgroning, græsning, stormfald og hydrologi ved at holde op med at dræne, undlade at fjerne døde træer og dødt ved, fjerne ikke-hjemmehørende arter og sæt dyr ud, der kan græsse i områderne. Græsning med store dyr er med til at skabe lysåbne arealer i skoven, som de fleste vilde danske arter foretrækker. 

Vildskab i Rebild
Arrangementets deltagere kom ud i skoven ved Rebild Kirkevej i Rebild for med egne øjne at se, hvor noget af den nye urørte skov skal være, og få forklaret, hvilke tiltag der vil blive taget. 

Næsten 45 procent af de 1351 truede landlevende arter på rødlisten i Danmark findes kun i skov; derfor er urørt skov vigtig. Eller skovlandskaber, da skov ikke bare er skov, men også skovbryn, lysninger, småsøer og meget mere. Store dele af Rold Skov og Rebild Bakker er forslået til udlægning af urørt skov og kan blive et oplagt paradis for mange rødlistede arter. Vores efterkommere har noget at glæde sig til.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler