Af Kim Hornbech, konservativt byrådsmedlem

Mens foråret langsomt var ved at bide sig fast i landskabet, og mens dagene langsomt blev længere, var det blevet tid til marts måneds møde i Rebild Byråd.
Dagordenen begyndte med en såkaldt tillægsdagsorden, som især undertegnede fandt interessant.
Mads Holm Danielsen havde søgt orlov, og derfor blev hans suppleant, undertegnede, indkaldt til at overtage hans plads i byrådet, i Økonomiudvalget samt i Teknik- og Miljøudvalget.
Dermed var byrådets 25 pladser fyldt, og pudsigt nok var det første punkt på dagsordenen at andenbehandle en plan om at reducere antallet af pladser i byrådet – fra 25 til 23 – gældende fra januar 2025, hvor et nyt byråd efter det kommende valg træder sammen. Beslutningen skal vedtages på to på hinanden følgende byrådsmøder, og det er en besparelse fra budgetaftalen. Det blev vedtaget 24:1; kun Enhedslisten stemte imod.
Men dermed var det også slut med at stemme. Øvrige beslutninger blev taget enstemmigt. Dernæst fulgte to beslutningssager om økonomi. Først besluttede et enigt byråd at reducere antallet af årlige økonomivurderinger fra fire til tre. Den første økonomivurdering viser dog ikke ret meget, da den falder meget tidligt på året, og dermed kan den spares væk. Det var dog enighed om, at det fortsat er meget vigtigt at holde øje med kommunens økonomi.
Den anden beslutningssag om kommunens økonomi handlede om Udbudsplan 2025 og status på Udbudsplan 2024 – eller sagt på en anden måde: hvor købte kommunen ind sidste år, og hvor skal den købe ind i år? Der skal være fokus på priserne og på at handle lokalt. Dette førte til en kort debat om betydningen af dyrevelfærd og bæredygtighed samt sociale klausuler og kædeansvar i kommunens indkøb.
Dernæst fulgte årsrapporten om helhedsorienteret sagsbehandling. Kommunen har en kontrolgruppe, som skal finde fejludbetalinger og decideret socialt bedrageri i sagsbehandlingen. Det koster 500.000 kr. at have gruppen, og det lykkedes den at finde fejludbetalinger for 1,9 mio. kr. netto.
Derefter skulle der besluttes at frigive midler til bygherrerådgivning til udbudsplan for GRO – den nye skole i Støvring. Det er et stort projekt, og derfor er det nødvendigt at hyre rådgivere ind. Desuden skulle det også besluttes at frigive midler til projektet om den frie bymidte i Støvring, kaldet ”Mere for Flere”. Det er et byrumsforsøg, som staten medfinansierer, og som skal give mere liv i byrummet.
Dernæst fulgte fire beslutningssager med udgangspunkt i Teknik- og Miljøudvalget. Først var der evaluering af puljeansøgning for VE-projekter om vedvarende energi, der skal søges i puljer, for at kommunen bedre kan tage stilling til dem. Det har ikke fungeret helt optimalt i den forløbne periode, men bliver nu optimeret.
Dernæst fulgte endelig behandling af strukturplanen for Støvring Højdal – den langsigtede plan for byens sydlige del, som efter 41 høringssvar er blevet tilpasset og forbedret. Bl.a. er Ådalshøj taget ud, og et nyt kort er udarbejdet. Endvidere skulle byrådet tage stilling til, om man vil være villig til at forbyde brugen af pesticider i nærheden af vandboringer for at minimere risikoen for nedsivning.
Sidst i den åbne dagsorden kunne man, med udgangspunkt i Kultur-, Fritids- og Sundhedsudvalgets indstilling til byrådet, godkende en bevilling til en kunstgræsbane. Oprindeligt blev der bevilliget midler til opbevaringsmuligheder ved banen i 2022, men på grund af et anlægsstop blev det udsat. Nu kunne det enstemmigt genbevilliges.
Dermed var en aften i lokaldemokratiet til ende, og tilhørerne kunne forlade salen, mens byrådet tog hånd om det sidste lukkede punkt.