Vil I have 250.000 kroner til at lave mere sundhed for, så kontakt os! Nogenlunde sådan lød det, da Nørager sidste efterår blev kontaktet af Region Nordjylland i forbindelse med, at byen var blevet udvalgt til at være med i sundhedsprojektet ’Sundhedslandsbyer’.
Et sådant tilbud er svært at sige nej til, og efter ganske kort betænkningstid valgte man da også fra lokal side at tage handsken op og melde sig som deltager i projektet. Siden er der blevet holdt mange møder, og nu har den megen snak også ført til en masse forskellige konkrete tiltag, der alle har det mål, at medvirke til at byens borgere får bedret deres sundhedstilstand, både fysisk og psykisk, siger Gert Rubæk, medlem af styregruppen for Nørager Sundhedslandsby.
Sundhed for alle, på mange måder
– Vi har snakket meget om, at vi gerne ville have fat i nogle af dem, der ellers kan være svære at få fat i, når det for eksempel handler om at dyrke motion eller komme afsted til sociale aktiviteter. Og så handler det for os meget om, at den mentale sundhed også er vigtig. Der er lavet flere undersøgelser, der viser, at ensomhed og isolation er farlig for ens sundhed. Så bare det at være socialt aktiv og mødes med andre mennesker er også en meget vigtig ting, fortæller en af de ildsjæle, der er med i den lokale styregruppe, Helle Andersen.
Aktiviteter for børn til glæde for ældre
– Og det er noget, der gælder både gamle og unge. Vi oplever, at rigtig mange børn isolerer sig med deres telefon, uden at mødes fysisk med andre børn. Så en af de aktiviteter, jeg selv er meget glad for, at vi har fået op og stå, er kreative aktiviteter for børn i Kig Ind, vores medborgerhus.
I løbet af sommerferien er der en flok børn, der mødes og laver forskellige kreative ting. De skal bl.a. lære at strikke, og her er der nogle ældre, der træder til og hjælper børnene i gang. På den måde er der faktisk flere, der får glæde af aktiviteten, fortæller Helle Andersen.
Mange aktiviteter kræver samarbejde
En anden aktivitet, der er kommet godt i gang, er gå-grupper, hvor borgere mødes på en ganske uforpligtende måde og følges ad på en gåtur i noget af den skønne natur, Nørager har så rigeligt af.
Byens petanquebaner er også blevet shinet op, der arbejdes med at udbygge besøgsven-ordningen, på at lave flere aktiviteter for de børn, der ikke har lyst til at gå til de traditionelle sportsgrene, på at lave flere afmærkede stiforløb osv. Noget af det, der også står klart efter de mange møder, der er blevet afholdt, er, at der er brug for en samlet oversigt over alle de mange aktiviteter, der foregår i byen. Dette kræver så også, at alle kræfter i byen arbejder sammen – foreninger, frivillige, sundhedssektoren. Så alt i alt er der sat gang i en masse forskellige aktiviteter, og mange flere er undervejs. Aktiviteter, der alle har det fælles mål at gøre borgerne i Nørager sundere.
Mentale vitaminer fra Karen Marie Lillelund
– Jeg synes, det har været fantastisk spændende at være med til at sætte de forskellige ting i gang, og noget af det, jeg personligt glæder mig rigtig meget til, er, når vi den 18. september får besøg af Karen Marie Lillelund, der vil holde foredrag i Sortebakkehallen. Jeg har hørt hende en gang før, og jeg kan godt garantere for, at man går derfra som et meget gladere menneske, slutter Helle Andersen.
Projekt Sundhedslandsbyer er støttet af Nordea Fonden, Landdistrikternes fællesråd, Region Nordjylland, – Sjælland og Syddanmark og er sat i verden for at bedre den generelle sundhedstilstand i landdistrikterne. / JS