lørdag, juli 20, 2024

Ugen der gik 40

ugen_der_gikSig månen langsomt hæver,
den gyldne stjerne svæver
på himlen klar og blid.
Vor skov er tavs og stille,
og hvide tåger spille
på engen rundt ved aftenstid.
Carsten Hauch 1838

Natten mellem søndag og mandag var en særdeles smuk og stjerneklar nat, hvor vi også her fra vores område med det blotte øje kunne betragte det sjældne naturfænomen – en total måneformørkelse.
En måneformørkelse opstår, når en fuldmåne bevæger sig bag Jorden og ind i dens skygge, og ved en total måneformørkelse bliver månen en overgang blodrød.

Et stort arrangement i Kig Ind i Nørager i søndags var også kendetegnet ved den røde farve – dog ikke den blodrøde, men den lyserøde farve.
3 lokale erhvervsdrivende kvinder, Gitte Laustsen, Vivi Møller og Helle Skov Mogensen stod bag arrangementet “Lyserød søndag – støt brysterne”.
Overalt i kulturhuset summede der af liv hele dagen, hvor der var rig mulighed for at besøge de 25 stande, der var opstillet af lokale erhvervsdrivende kvinder.
Det er første gang, at så mange har været med til at lave så stort et arrangement for en fælles sag, nemlig i dette tilfælde at støtte kræftens bekæmpelse.
Det var lykkedes at få Tine Lilholt og Claus Trane til at komme og stå for åbningen af dagen med ledsagelse af smuk musik på fløjte og trommer.
Der var også musikalsk indslag fra Nøragerkoret med 4 sangnumre afsluttet af en fællessang under ledelse af Ejner Noe, Aalestrup og med akkompagnement af Anette Østergaard, Nørager på klaver og Lars Refsgaard, Aalestrup på trompet.
Både om formiddagen og om eftermiddagen kunne de mange tilhørere blive inspireret af Gitte Steendahls foredrag på biblioteket under titlen: “At leve med brystkræft”.
Et storslået modeshow af en times varighed løb af stabelen i salen lige over middag. Her benyttede alle besøgende sig af muligheden for at blive inspireret til efterårets mode af de dygtige modeller, der lå i fast rute mellem catwalk og omklædning på biblioteket.
Ovenpå et fantastisk vellykket arrangement udtaler Gitte Laustsen følgende søndag aften på Lyserød søndags facebookside: “På egne vegne kan jeg kun sige – jeg er helt oppe i Yes feltet og langt over stregen- over de sidste dages kamp for at dette projekt skulle lykkes – tusind tak for en super god dag. Sikke en stemning og snak hele dagen – sikke mange smil jeg mødte på min vej — det var ligegyldig, om jeg stod på min stand – eller jeg hjalp lidt i cafeen, når der var behov for det. Alle gjorde det godt på deres stand – det var helt unikt at se den aktivitet i hele huset. Vores frivillige hjælpere gjorde en stor indsats, som skal anerkendes i den grad. Uden jer – var det ikke lykkedes. Sikke fine stemnings billeder som er sat på siden i løbet af dagen. Vi glæder os til at udmelde overskuddet – men indtægter og udgifter skal Vivi Møller lige have opgjort”.
I Stenild afholdt man – traditionen tro – i lørdags årets store loppemarked. Susanne Mikkelsen udtaler følgende: “En rigtig god dag med flot besøg hele dagen. kl. 10.10 var der godt 200 personer i og omkring forsamlingshuset. Dagens omsætning blev på 24,875 kr. Kl. 16 blev alt det resterende legetøj og spil afhentet af “glæd børnene” i Mejlby. Det er allerede nu bestemt at der bliver loppemarked igen næste år.”

To 8. klasser fra Sortebakkeskolen har været til Naturvidenskabsfestival i Aalborg Zoo
Dagen startede med ankomst med bus ved Zoo i Aalborg.
Herefter fik eleverne frit løb til at gå rundt og se på dyrene.
En masse unge elever havde stillet nogle flotte boder op.
I boderne kunne man prøve mange sjove aktiviteter eller spændende forsøg. Det kunne bla. være at sortere affald, designe lamper, lave strøm ved hjælp af en cykel eller prøve at se med varmesyn.
Ud over forsøg og aktiviteter, kunne man også deltage i en masse konkurrencer, som handlede om det, man havde hørt om i boden.
Haven var fyldt med unge mennesker, der havde stor glæde ved at se på både dyrene og de mange flotte boder. Man kunne bla. se, hvordan man kan lave kæmpe skumfiduser, få en dåse til at springe og høre om skildpadder.
Der var også et telt, hvor man kunne snakke med nogle folk om, hvad man godt kunne tænke sig at blive i fremtiden, og hvilken uddannelse man så skulle kigge på.
Ud over de mange unges boder, var der også andre aktiviteter som Zoo selv stod for. Det var et show, hvor nogle af dyrepasserne kom og viste, hvad de forskellige dyr kunne, og fortalte også om dyrenes oprindelse osv.
Da dagen var gået samledes eleverne og de to lærere, Mette Øskov Olesen og Mikkel Nielsen ved indgangen og kørte derefter med bussen retur til Nørager.

Om byrådsarbejdet i Rebild Kommune har vores lokale medlem, Holger Pedersen (C) følgende indlæg: “På byrådsmøde den 27. august, var der et punkt om affaldssortering af husholdningsaffald. Det er lovbestemt, at man fra 2020 skal genbruge mindst 50%. I dag genanvendes 35% ved flaske-og papirindsamling m.m.
Der var debat om formen for indsamling. Flere spande/flere rum osv. Reno Nord tilbyder, at vi kan deltage i deres sorterings projekt. Det blev besluttet at sende sagen tilbage til TMU for yderligere bearbejdning og borgerinddragelse.
Et andet punkt var frigivelse af bevilling til asfaltarbejder for ca. 7 mio. kr.
Venstre fremsatte et forslag om, at bevilge ekstra 6 mio. kr til asfalt i år.
Forslaget blev vedtaget. Jeg stemte imod af principielle grunde. Der er tale om en ikke budgetteret udgift, som skal finansieres direkte af kassen. Det vil sandsynligvis ende med et stort underskud på kommunens drift i 2015. Jeg har stor sympati for at vores veje vedligholdes ordentlig. Nu må vi så håbe, at de som stemte for, er lige så vakse, når der skal spares på børn, skoler og ældre for at få pengene til at række.
På byrådsmøde den 17. sept. havde Den Konservative byrådsgruppe stillet forslag om, at søge Undervisningsministeriet om dispensation fra understøttende undervisning og tvungen lektiecafe. Vi mener, at det i stort omfang er tale om “tom ” opbevaring. Vi mener, at det er bedre at børnene kommer ud til fritidsaktiviteter og hjem til deres forældre. Der var mange forskellige holdninger til dette, og det blev besluttet, at sagen skal behandles i BU. Det var også det, vi havde forventet.
Der var 1. behandling af budget 2016. Generelt ser det rimelig ud, og vi slipper nok for de store besparelser denne gang. Der er en del tomgangshusleje til ældreboliger og plejeboliger, som ikke er udlejet. Nørager Ældrecenter var sat i fokus, da der er lavet et forslag om at spare ca. 6 mio. kr. pr år ved at lukke og flytte borgerne til de øvrige centre. Det vil ikke være ordentligt at sende vore borgere her fra byen til måske Terndrup eller Bælum. Dernæst vil der skulle indbetales restgæld på 8,5 mio. kr. Disse penge skal så findes straks. Heldigvis var der bred enighed om, at vi ikke skal lukke Nørager Ældrecenter for at spare penge. Der var forståelse for, at plejeboligerne snart skal moderniseres og laves større. På denne måde vil antallet falde, og bedre boliger vil blive mere attraktive.
På mødet blev der også frigivet midler til projektering af de planlagte cykelstier Rørbæk-Nørager m. fl.
Der er budgetforhandlinger den 30. sept. og 2. behandling den 8. okt”.

Sortebakkeskolens pigehold og drengehold i skolefodbold er stadig ubesejrede. Drengene har vundet deres indtil videre 2 kampe, og de spiller deres 3. kamp i dag mod Sofiendalskolen på Nørager Stadion. Pigerne vandt deres 3. kamp i torsdags med en sejr over Fjerritslev Skole på 3 – 1.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler