tirsdag, juni 25, 2024

Nye nummerpladeregler forvirrer danskerne

Nummerplade-HFra d. 15. november risikerer mange danske bilejere, at deres nummerplader ikke længere lever op til nyt lovkrav. For selv om ni ud af ti danskere siger, at de ved, om deres nummerplade lever op til lovgivningen, er det blot to ud af tre af dem, der reelt ved, hvordan deres nummerplader skal være monteret.

De nye regler skal blandt andet sikre, at nummerpladen ikke falder af under kørsel, og at det bliver sværere for tyve at pille dem af bilen. Alene sidste år blev der stjålet 20.000 nummerplader fra danske biler.*

”Det giver god mening, at der nu kommer nogle klare regler på området, så vi i fremtiden kan gøre det mere besværgeligt for nummerpladetyvene. Derfor ærgrer det mig, at så mange stadig er i tvivl om, hvordan pladerne skal monteres, for at leve op til de nye lovkrav,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

I nogle politikredse kan de nye regler allerede have haft en effekt. Eksempelvis faldt antallet af nummerpladetyverier i Nordjylland med næsten 60 % fra første halvår i 2013 til første halvår i 2015.*

Nye regler til gavn for bilisterne
Hvis ens nummerplader bliver pillet af bilen af tyve, skal man både melde dem stjålet til politiet, kontakte SKAT for at afmelde pladerne og selvfølgelig bestille nye plader. Så de nye regler kommer i virkeligheden kun alle bilejere til gode.

”Det er ulovligt at køre i en bil uden nummerplade i Danmark, og det kan være en meget besværlig proces, hvis pladerne bliver stjålet. Derfor mener vi egentlig, at det er en positiv ting for bilisterne, at de nye regler er kommet. Selvfølgelig kan man stadig stjæle nummerplader. Men som med alle andre tyverirelaterede sager, så handler det om at gøre det så svært som muligt for tyvene,” siger Kim Rud-Petersen.

Sådan er reglerne:
Nummerplader skal være solidt monteret på dit køretøj. Nummerplader på person- og varebiler skal fastgøres med mindst to skruer eller bolte. Det er valgfrit på andre køretøjer.

Fastgørelsen må ikke gå ud over nummerpladens læselighed. Skruer og bolte skal være dækket af en fastsiddende hætte i samme farve som det sted på nummerpladen, hvor du fastgør dem. Hætten skal sidde så godt fast, at den kun kan fjernes med værktøj. (SKAT)

TILFØJELSE D. 11. november 2015

Om kort tid risikerer landets bilister at få en bøde på 1.000 kroner, hvis de ikke skruer deres nummerplader ordentligt fast på bilen.Det oplyser Rigsadvokaten, der netop har sendt nye retningslinjer om bødernes størrelse til landets anklagere. Det sker på baggrund af en stramning af registreringsbekendtgørelsen, der træder i kraft 15. november 2015.

»Det er jo i sidste ende domstolene, der fastlægger, hvordan de nye regler om fastspændte nummerplader skal fortolkes. Men anklagemyndighedens bødekrav vil altså være 1.000 kroner, hvis man sløser og ikke får skruet sine nummerplader ordentligt fast på bilen,« siger senioranklager Rikke Jensen fra Rigsadvokaten, der forventer, at anklagemyndigheden i den kommende tid derfor vil føre nogle prøvesager ved domstolene for at få fastlagt bødeniveauet.

Senioranklager Rikke Jensen forklarer samtidig, at de nye regler blandt andet er blevet indført for at begrænse kriminelles muligheder for let at kunne stjæle nummerplader.

Bøden vil ifølge de nye retningslinjer være på 1.000 kroner, uanset om man bryder reglerne med én eller begge nummerplader. Der eksisterer en række undtagelser for reglerne – blandt andet er nogle veteranbiler undtaget – men ellers skal alle nummerplader fra midten af november være skruet fast med mindst to skruer eller bolte til køretøjet

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler