søndag, maj 19, 2024

OK fortæller: Gør bilen klar til vinter

34001b_Rude_med_sne_og_isDe fleste bilister har allerede haft gang i isskraberen, men før det kolde vejr for alvor sætter ind, kan du med fordel give bilen et vintereftersyn. Her følger nogle enkle tips til sikker vinterkørsel, og hvordan du lader små skader forblive små.

Samlet tager vinterklargøringen kun et par timer, og ofte kan du kan selv gøre de fleste af tingene.

Start med et tjek i motorrummet. Har du en ældre bil, er det en god idé at tjekke, at batteriet nu også er i topform til vinterkørsel. Er du usikker på ladeevnen, så skal du forbi et værksted og få det tjekket. Sørg også for at få smurt silikone på lister og låse – også bagklap og tankdæksel, så de ikke fryser fast på de koldeste dage.

– Ved koldstarter bliver motoren hurtigere varm, hvis den kører på en fuldsyntetisk letløbsolie, samtidig sparer du også lidt på brændstoffet ved at vælge den rigtige olie, lyder rådet fra energiselskabet OK’s kommunikationschef Lene Bonde, der samtidig opfordrer bilisterne til at tænke på vinterdæk i god til.

– Før man får set sig om, har vi isglatte veje, og så er det virkelig en dårlig idé stadig at køre rundt på sommerdæk. En tommelfingerregel er, at hvis døgnets gennemsnitstemperatur er syv grader eller lavere, så er det tid til vinterdæk, oplyser hun.

Når vinterdækkene er kommet på, er det i øvrigt en rigtig god idé at svinge omkring tankstationen og tjekke dæktrykket.

– Et korrekt dæktryk er nemlig også vigtigt, både af hensyn til sikkerheden og brændstoføkonomien, understreger Lene Bonde fra OK.

Hold prisen på reparationer nede
Sne, is og vejsalt kan forvandle små skader til mellemstore reparationer, hvis du ikke gør noget. Med små midler kan du dog forebygge, at småskaderne udvikler sig til en større værkstedsregning.
Tjek for stenslag og mindre ridser i lakken. Små ridser kan nemlig hurtigt renses op og lappes med en lakstift.

Husk rigeligt med væske
Og her menes der naturligvis sprinklervæske. Hvem har ikke prøvet at løbe tør, når vintersolen er allermest skarp og ruden er møgbeskidt. Farlige situationer kan nemt opstå, hvis udsynet ikke er i orden. Husk også at skifte til frostsikret sprinklervæske og hav altid en ekstra dunk og tragt liggende i bagagerummet, så du nemt kan fylde på, hvis du løber tør undervejs.

– Tjek ved samme lejlighed kølervæsken. Er der for lidt på, og er du usikker på hvilken type kølervæske, der skal efterfyldes med, er det en god idé at tage omkring værkstedet, opfordrer Lene Bonde fra OK, der her giver et sidste råd med på vejen:

– Refleksvesten bør ligge i bilen hele året rundt, men har du glemt det, er vinterklargøringen en god reminder til at få den lagt ud i bilen. Hvis uheldet er ude, og du er nødt til at stige ud på en mørk lande- eller motorvej, er du langt mere synlig for andre bilister med en refleksvest, slutter OK’s kommunikationschef.

Se også videoen herunder omkring vinterklargøring

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=cPTYD7wJ6oI[/embedyt]

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler