tirsdag, april 23, 2024

Foredrag på Sortebakkeskolen om misbrug

Den 10. november 2015 var den tidligere stofmisbruger Martin Fritzen på besøg på Sortebakkeskolen for at holde foredrag for overbygningen. Han lagde ud med at fortælle om sin opvækst i en lille by på Sjælland med skilte forældre og en mor som alkoholiker.

Som syv-årig vågnede Martin om natten ved lyden af sin mor få tæsk af forskellige voldelige eksmænd. Allerede som 13-årig begyndte han at drikke alkohol i store mængder med sine venner, hvilket hurtigt udviklede sig til hash og stofmisbrug. I samme alder opdagede han sin mor i et selvmordsforsøg, hvor hun prøvede at hænge sig selv i garagen. Hele hans opvækst hjemme hos sin misbrugende mor og en far, hvis familie prøvede at presse ham ind i noget han ikke passede ind i, var en stor årsag af hans misbrug.

Martins stofmisbrug startede med et voldsomt forbrug af smertestillende piller, som han snød sin læge til at udlevere. Han drak 5 dage om ugen både før og efter fodbold, men samtidig også til alt for vilde fester i weekenden. Smertestillende piller og alkohol udviklede sig til andre former for stoffer såsom kokain. Han prøvede at komme ud af misbruget, men det lykkedes ikke første gang, så han faldt hurtigt i igen. Stofmisbruget fortsatte derfor indtil han fik et opkald fra en af sine venner, der også var stofmisbruger. Martin tog ikke telefonen, fordi det var nat. Dagen efter hørte han den lagte besked, der lød følgende “Martin jeg har brug for din hjælp”. I flere dage efter prøvede han at få fat på vennen men uden held. Vennens mor tog efter et par dage kontakt til Martin og fortalte, at han var fundet død af en overdosis. Dette fik Martin til at tænke over, hvad han egentlig udsatte sig selv for. Enten var hans venner i fængsel ellers var de døde. Han stillede sig foran spejlet og stillede sig selv spørgsmålet “vil jeg leve eller dø?”. Han valgte livet og tog en beslutning om at stoppe. Han tog på et misbrugscenter i Slagelse, hvor det lykkedes ham efter 8 måneder at blive stoffri. Nu har han en uddannelse og fik et så højt gennemsnit, at han kom på universitet, men han droppede ud, fordi han ikke følte sig tilpas.
Martin har fået en kæreste og nyder tiden sammen med hendes familie som han betragter som sin egen. Det eneste familie han har tilbage er hans lillesøster og far, som han har jævnligt kontakt til. Dem han har tilbage tager med ham ud og ser hans foredrag for at bakke op om ham.

Vi synes, at man kan lære meget af ham. Han har været ekstrem mange ting igennem, men alligevel er han endt med et fantastisk liv. Han er et perfekt eksempel på en mønsterbryder. Vi kan sagtens anbefale ham til andre unge, men også til folk, der er i misbrug eller på vej derind.

Skrevet af

Anna Rosbjerg
Sara Skov
Sophie Krathmann
fra 9.a på Sortebakkeskolen

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler