søndag, juni 16, 2024

Pas også på de ældre børn i trafikken

7e9d16_Teenagere_cyklerNår landets skoleelever skal ud på vejene efter sommerferien, er det ikke de små og uerfarne skolebørn, der står for flest trafikulykker. Det er derimod de større skoleelever mellem 13-16 år, der kommer mest til skade.

Over ti gange så mange 16-årige kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken som 6-årige, viser tal fra Vejdirektoratet.
Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og landets kommuner nu fokus på de ældre elever med en ny, landsdækkende kampagne ”Teenager i trafikken”: www.sikkertrafik.dk/teenager
Kampagnen skal minde forældre om, at de stadig har et ansvar, når børnene bliver ældre, og at det nytter at blande sig.
39eb8f_Infografik_b_rn_ulykker_trafik– Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de f.eks. cykler sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det, siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Forældre har størst indflydelse
En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at de unge i høj grad lytter til deres forældre, når det gælder holdninger og adfærd i trafikken.
Forældre har dobbelt så stor indflydelse på teenageres vaner i trafikken, end vennerne har. Hver anden mellem 13 og 16 år siger, at forældrene har en stor indflydelse. Kun hver fjerde mener, at vennerne påvirker deres adfærd i trafikken.
– Det er vigtigt, at forældre tager et ansvar og aktivt blander sig i, hvordan deres teenagere kommer rundt i trafikken, når vi nu ved, at det faktisk betyder noget. Derfor håber vi meget, at forældrene vil tage godt imod kampagnen, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.
På vejene ved landets skoler hænger kommunerne plakater op med budskabet ”Børn på vej”. Plakaterne skal få bilisterne til at vise hensyn til både de mindste og de større børn, der færdes i trafikken. Samtidig har skolerne fået materialer, der skal hjælpe lærerne med at undervise i trafik fra børnene er helt små og til de ældste klasser.
Sideløbende med kampagnen vil politiet fra den 8. til den 26. august sætte ind med ekstra kontrol ved mange af landets skoler.
Kampagnen ”Teenager i trafikken” kører fra den 8. august til den 4. september. Det er Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og Kommunerne i Danmark, der står bag.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler