tirsdag, juni 25, 2024

Regn og tåge: Mange bilister glemmer at tænde baglygterne

d3f5fb_bil_i_t_ge_-_stortNetop nu oplever vi morgener med tåge og lav sigtbarhed. Bilisterne skal derfor være ekstra opmærksomme på at holde afstand, tilpasse farten og sikre, at baglygterne er tændt, lyder rådet.

Efter en lang periode med sommerligt vejr er det nu for alvor blevet efterår. Vejret er vådt, og temperaturerne veksler mellem varme og kulde, hvilket giver risiko for tåge. Bilisterne skal derfor være ekstra opmærksomme i denne tid, da sigtbarheden er væsentligt nedsat. Ofte kan man kun se få meter frem på vejen, og det øger risikoen for ulykker.
– Efteråret er en lumsk årstid i trafikken. Nogle gange ligger fx tågen helt lokalt i skovområder og lavninger, og man kan opleve at køre fra solskin til tæt tåge på få meter. Det kan være meget overraskende og skabe farlige situationer for bilisterne. Det bedste, man kan gøre, er at køre forsigtigt og holde god afstand til de andre trafikanter, siger stationsleder Keld Jeppesen fra SOS Dansk Autohjælp i Herning og fortæller, at det samme gør sig gældende i regnvejr.
Ikke alle baglygter tænder automatisk
Når vejret bliver usigtbart, er det ekstra vigtigt at sikre, at bilen ses bedst muligt af de andre trafikanter. I dag er alle nyere biler udstyret med automatisk kørelys, men i mange af dem tænder baglyset ikke automatisk.
– Der er mange, der glemmer at få tændt baglyset, og er der meget tåget eller tæt nedbør, kan det selvsagt være farligt at køre rundt med en helt mørk bagende på bilen. Husk derfor altid at sikre manuelt, at baglyset er tændt, når der er lav sigtbarhed. Og så er det vigtigt at tænde tågelygterne, når tågen er tæt, og det er svært at se de andre biler. Men husk også at slukke dem igen, når tågen letter. Ellers bliver bilisterne bagved blændet, lyder rådet fra Keld Jeppesen.
8 gode råd i efterårstrafikken
Tågen er ikke den eneste fare for bilisterne, når kalenderen viser efterår. Inden længe bliver vejene særligt omkring skovstrækninger rimglatte, og så kan man mange steder både opleve tæt tåge og glatte veje. Derudover giver den lavthængende sol et dårligere udsyn, og her er det også vigtigt at tage sine forholdsregler.

SOS Dansk Autohjælp giver her otte gode råd til bilisterne i efterårstrafikken.

  • Lyt til trafikmeldinger og vejrudsigt, inden du kører
  • Kør hjemmefra i god tid
    Sørg for at have rene ruder – både indvendig og udvendig
  • Hav rigeligt sprinklervæske
  • Husk solbriller
  • Tjek, at lygterne virker, så andre kan se dig, når de har solen i øjnene
  • Sænk straks farten, hvis dit udsyn ikke er godt nok
  • Har du solen i ryggen, har modkørende solen i øjnene – vær ekstra opmærksom, for de har svært ved at se dig

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler