tirsdag, juni 25, 2024

Lokal betonhest pryder Den Gamle By

Peter Tandrup på 52 har i sin fars værksted på bredgade i Nørager frembragt noget af en skabning, en betonhest i fuld størrelse er det blevet til.

Peter Tandrup, der til daglig bor i Støvring, fortæller at han er blevet bestilt af Den Gamle By i Aarhus til at fremstille hesten. Sidste torsdag blev den hentet på adressen og kørt til sin nye adresse i Aarhus. Den indgår nu i den i Den gamle by’s julemarked, hvor den ”trækker” en kane. Her kan byens besøgende blive fotograferet sammen med både hest og kane.
Projektet har taget ca. 3 måneders hård arbejde. Peter startede med at lave en hest i en mere medgørlig størrelse for at teste opbygningen og farvevalget. Materialevalget var en helt ny beton type der hærder op til at blive ekstra stærk. Efter han havde øvet sig, og fundet den rigtige byggemetode og farve gik han videre til at opbygge hesten i fuld størrelse. Hesten er bygget op over et metal skelet, der er blevet pudset op i den stærke specialcement. Herefter er alt betonen blevet slebet og hestens form er langsomt kommet til live. Peter far, Henning Tandrup på 90 år, er gammel murermester i Nørager og har selv i mange år haft heste. Han har hjulpet med at få hesten til at fremstå meget livagtigt. Peter fortæller; opgaven med at få den til at være så livagtig som mulig har taget lang tid, min far har sat på afstand og guidet mig når der skulle slibes og males i de rigtige proportioner og farver. Resultatet er meget overbevisende, og hesten, bortset fra den ikke bevæger sig så meget, er fuldstændigt naturtro.
En af Peter Tandrups store hovedpiner, var sikkerheden omkring hesten. Et krav var at den skulle kunne holde til at både børn og voksne både skubbede, sad på den osv. Derfor at der i benene indbygget ekstra jern, der er svejset direkte ned i et skelet der står på jorden. Det har dog også fået hesten til at veje mere end 300 kg. Den flotte hest, har medført flere opgaver fra Den Gamle by, i øjeblikket har Peter gang i 10 kæmpestore jordbær, der laves efter samme koncept. Derudover kommer der senere på året en opgave på en fuldstørrelse gris, der også laves på samme måde som hesten.
Interesserede, der kunne tænke sig at se hesten, skal tage en tur til Den Gamle By i Aarhus. Som noget af det første de møder, står hesten, livagtig blandt grantræer og foran en kane

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler