lørdag, juli 20, 2024

MRSA-påbud nedstemt

laeserbrev_logoEnhedslistens forslag om MRSA-påbud i forbindelse med husdyrbesøg stemt ned i byrådet
Enhedslisten Rebild havde på byrådsmødet den 24. november stillet forslag om et MRSA-påbud i forbindelse med husdyrbesøg. Forslaget betød at institutioner i Rebild kommune ikke måtte besøge husdyrbesætninger uden en fra gang til fornyet forudgående undersøgelse af de respektive besætninger – med negativt resultat naturligvis!
Trods henvisning fra førende eksperterne, der advarer mod at børn besøger svinestalde og trods henvisning til, at Bornholms Landbrug aflyser skolebesøg fik forslaget en særdeles hård medfart i byrådet.
Utidigt, useriøst og uden hold i virkeligheden var blot nogle af argumenterne i byrådssalen. En bagatellisering af problemet og omfanget samt et forsvar mod mistænkeliggørelse af det lokale landbrug.
Når flere af landets ledende forskere siger, at det vil være uklogt at give grønt lys til skolebesøg i grisestalde og på minkfarme giver det ifølge Enhedslisten Rebild god mening at byrådet drøfter og tage stilling til et eventuelt påbud. Hvis byrådet undlader at tage stilling overlades eventuelle beslutninger til den enkelt institution og skole.
Børn kan bære MRSA ud i resten af samfundet. Det kan smitte babyer, gamle og svage – og for dem kan bakterien give alvorlige infektioner, som i yderste konsekvens kan være dødelig.
Tal fra Fødevarestyrelsen viser, at mere end 80 % af slagtesvin er smittet med den multiresistente bakterie. MRSA er en bakterie som ikke gør grise syge, men overføres gennem mennesker – og som tidligere nævnt, kan være særdeles farlig.
I øjeblikket spredes den multiresistente svinebakterie sig i et hidtil uset omfang, og antallet af smittede er steget eksplosivt. Det burde samfundet efter Enhedslistens mening reagere på.
Som et kuriosum kan det nævnes, at det skulle være ganske enkelt at foretage en MRSA-undersøgelse. Der vil være svar i løbet af få dage. Undersøgelsen skulle koster omkring 500 kr.
Min første tanke var, hvad venter landbruget på? Min næste tanke var måske vil landbruget slet ikke vil testes? Måske handler det i virkeligheden om, at alt for mange besætninger er syge?
Gøres der ikke noget kan MRSA risikere at blive en kæmpe trussel mod folkesundheden.

På vegne af
Enhedslisten Rebild
Bent Skovgaard Olsen Byrådsmedlem

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler