søndag, maj 19, 2024

Søndagens tekst uge 26

SØNDAGENS TEKST i Nørager Avis i uge 26 – 2017.
Søndag den 2. juli er 3. søndag efter trinitatis og dagens prædiketekst står i Lukas-evange¬liet 15,1-10.

Hvor meget er et menneskeliv værd? Det kommer an på, hvem man spørger og hvordan man gør det op.
Videnskabsmænd har regnet ud, at den samlede værdi af de materialer, der udgør vores krop, er mindre end 50 kr. Hvis man tegner en livsforsikring, bliver der sat et beløb på måske flere millioner kroner, som de efterladte kan få udbetalt, hvis den forsikrede mister livet. Og enkelte fodboldstjerner bliver solgt til en anden klub for måske 700 millioner kroner.
Men det er jo slet ikke al værdi, der kan gøres op i penge. Det ved vi, hvis vi savner én, vi holder af. Hvis et forældrepar oplever det ulykkelige, at deres barn bliver væk, betyder penge ingenting. Så gælder det kun om at finde barnet igen hurtigst muligt – koste hvad det koste vil.
Det er ind i den sammenhæng vi skal høre Jesu lignelser om det mistede får og den tabte mønt, som bliver læst ved gudstjenesterne i folkekirken på søndag. Ét får ud af 100 blev væk, og hyrden gik ud for at lede efter det mistede får og blev virkelig glad, da han fandt det igen. Og én mønt ud af 10 var blevet tabt, og ejeren blev virkelig glad, da hun fandt mønten igen. Og Jesus fortsatte derefter med at fortælle om, at én søn ud to var ved at gå til grunde i det fremmede land, og faderen tog med stor glæde imod ham, da han vendte hjem igen.
Jesus talte naturligvis i billeder. Fåret og mønten og sønnen er mennesker, der bevidst eller ubevidst har mistet forbindelsen til Gud og er gået deres egne veje i livet. Men Jesu lignelser fortæller, at hvert eneste menneske har en uerstattelig værdi for Gud og han ønsker ikke at undvære en eneste af os i sit evige rige. Derfor blev Jesus menneske på jorden. Jesus Kristus betyder alles mulighed for at blive fundet. Og omvendelse er at gribe muligheden, når den er der og lade sig finde af Gud igennem troen på ham og sige ja tak til at være med i det jordiske og himmelske fællesskab med Gud og med hinanden. Til glæde for os selv – og til glæde for Gud.
God søndag!
Herluf Christensen

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler