torsdag, april 18, 2024

Søndagens tekst uge 41

Søndagens tekst til 18. søndag efter trinitatis, den 15.10.17, første tekstrække
Til denne søndag, den 18. efter trinitatis, er temaet lysende klart, og det er samme tema, som første afsnit af Herrens Veje arbejdede med. Det første af de ti bud i Moseloven: Du må ikke have andre guder end Gud.
Du skal ikke tilbede andet eller andre end Gud. Ikke gudebilleder, du selv skaber, bygger, beklæder med guld og sølv og kysser på kinden, heller ikke penge, eller karriere, eller dig selv. Du skal ikke tro, at du er lige med Gud.
Nej, du skal tilbede Gud og kun Gud. Du skal faktisk ikke kun tilbede Ham, du skal også elske Ham. Det er store ord. Faktisk står der helt præcist: ”Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind.” Det betyder at alt du gør, skal du gøre, ikke fordi du er tvunget til det, men fordi du ønsker det.
For det er, hvad der ligger i kærlighed: at man tilsidesætter sig selv og sine egen behov og krav for at gøre en anden person glad. Alene af den grund, at man ønsker, at den anden skal blive glad.
Men det er ikke nok at elske Gud. For der er et andet bud, der står lige med det første og største bud i moseloven. Nemlig: ”Du skal elske din næste som dig selv.”
Og så fortsætter Jesus med at sige, at derpå hviler loven og alle profeterne. Altså, hvis man sætter Gud og sine medmenneskers behov for sine egne behov, så behøver man faktisk hverken de ti bud eller resten af loven skrevet ned. For handler man ud fra kærlighed til Gud og næsten, lever mn helt automatisk, som loven foreskriver.
’Du må ikke slå ihjel’, nej, men det gør jeg heller ikke, hvis jeg elsker min næste.
’Du må ikke begære din næstes ejendom’, nej, jeg misunder ikke det, min gode ven har, hverken ægtefælle, husdyr, børn, biler eller den nye telefon. Jeg er glad på hans vegne.
Og sådan er det hele vejen igennem med love og regler, både de nedskrevne og de uskrevne. Hvis vi handler, som om vi kan lide alle de andre mennesker, som vi deler planeten med, hvis vi ønsker, at de altid skal få forrang for os selv, ja, så er lovene vist slet ikke nødvendige.
God søndag.

Es 40,18-25
Matt 22,34-46

Rikke Visby Wickberg
sognepræst i Kgs. Tisted, Binderup og Durup Pastorat

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler