onsdag, maj 29, 2024

Søndagens tekst uge 22

Søndag den 3. juni er 1. søndag efter trinitatis og dagens evangelium står i Lukas-evange­liet 12,13-21.

 

TV-serien Matador er blevet genudsendt endnu engang i dansk TV. Det er efter sigende den mest sete og kendte TV-serie i Danmark. Måske blev den så populær, fordi den på godt og ondt rammer noget helt centralt i skildringen af det danske samfund, selvom den foregår for snart længe siden. Og så bliver vi i Matador også lukket ind i en verden, hvor livet i den grad afhænger af, hvad man ejer, vel tydeligst skildret igennem Mads Skjern, men det findes også i flere af de andre roller. Det betyder så utrolig meget at have den rigtige facade og vise at man betyder noget og ejer noget. Og dog så viser det sig, efterhånden som serien nærmer sig sin afslutning, at livslykken alligevel ikke altid kan gøres op i penge eller ud fra positionen på den sociale rangstige. På denne måde giver Matador en meget realistisk skildring af os mennesker.

Det samme gør Jesu lignelse om den rige bonde, som skal læses ved gudstjenesterne i folkekirken på søndag. Det gik økonomisk rigtig godt for hovedpersonen i Jesu lignelse, og han sagde til sig selv: Slå dig til ro, spis, drik og vær glad! Fremtiden var sikret. Men så faldt det hele til jorden, døden kom i vejen og han fik ingen glæde af alt det, han havde brugt sit liv på at samle sammen, samtidig med at han tilsyneladende havde glemt at have plads til Gud i sit liv. Og Jesu konklusion i lignelsen var: ”Sådan går det den, der samler sig skatte, men ikke er rig hos Gud”.

Hvad vil det sige at være rig hos Gud? Måske kan vi samle det i tre stikord, der alle begynder med T: Taknemmelighed, Tilgivelse og Tryghed. Taknemmelighed for Guds gaver og Guds nåde, tilgivelse gennem Jesu død og opstandelse og tryghed i troen på vores himmelske far og hans velsignelse. Når det præger vores liv, så har vi et godt grundlag at leve på – både i gode og dårlige tider.

God søndag!

Herluf Christensen

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler