onsdag, maj 29, 2024

Moseskeletter, vikingeborge og verdenskunst

Professor Karin Frei fra Nationalmuseet er verdensberømt for sit banebrydende arbejde med strontiumanalyse, som bl.a. har påvist, at Egtvedpigen ikke stammede fra Danmark.

Efteråret på Vesthimmerlands Museum byder på stærke foredrag, der giver nye vinkler på både fortid og nutid.

Allerede den 8. oktober gæster en af Danmarks førende forskere inden for vikingetidshistorie Vesthimmerland. Professor Søren Sindbæk skrev sammen med Else Roesdahl i 2014 bogen ”Aggersborg i vikingetiden”, som samlede den hidtidige viden om Danmarks største ringborg og kom med nye bud på tolkninger af dette storslåede anlæg. Senest har Søren Sindvæk været leder af en større udgravning i Ribe, der har haft til formål at undersøge grundlæggelsen af Danmarks ældste by. Den 8. oktober vil han i samarbejde med museumsinspektør Bjarne Henning Nielsen fra Vesthimmerlands Museum trække de store linjer fra den nyeste forskning til de nyeste tolkninger af ringborgenes betydning og ligeledes fortælle om områdets betydning fra jernalder til vikingetid – og måske på vej til at blive UNESCO verdensarv?
Der er ikke tale om verdensarv i Aars, men ikke desto mindre er Per Kirkeby en af malerkunstens helt store skikkelser i både ind- og udland og har sat sit markante aftryk på Aars og Vesthimmerland. Den 26. oktober er det muligt at blive klogere på både kunstneren og personen Per Kirkeby, når forfatteren og Kirkebys gode ven, Erik Steffensen, går tæt på en stor personlighed. Foredraget, der er baseret på biografien ”At trække en streg”, følger det private liv tæt, og viser hvordan det levede liv påvirkede Kirkebys kunst. Hans liv og værk følges fra ungdommen og ind i den modne fase fra 1980’erne, der skaffede ham international berømmelse.
Mange har formentlig oplevet professor Karin Frei fra Nationalmuseet i DR’s serie ”Historien om Danmark” fra 2017, hvor hun ved at analysere tandemalje fra nationalklenodiet Egtvedpigen fandt ud af, at den unge bronzealderpige ikke stammede fra Danmark. Karin Frei er en af verdens førende forskere inden for arkæoscience og kendt for sit banebrydende arbejde med strontiumanalyse. Ved således at kombinere arkæologi med geokemi når hun frem til nye, spændende vinkler på vores fælles historie. Når hun den 5. november besøger Vesthimmerlands Museum vil hun fortælle om sin forskning, men også præsentere resultater, der er analyseret frem af forskellige fund fra Vesthimmerland, heriblandt moseskeletter fra Borremosen.
November måned byder på endnu et foredrag, men med et helt lokalt islæt. Vesthimmerlands Museumsforening har i samarbejde med Thits Venner og støtteforeningen for Johannes V. Jensen Museet den 6. november inviteret forfatteren Jens Andersen til at give et spændende indblik i Thit Jensens liv, hendes barndomshjem, forholdet til forældrene, familien, byen Farsø, Himmerland og ikke mindst til den elskede – og hadede – bror, Johannes V. Jensen.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler