lørdag, juli 13, 2024

”Robotter og varme hænder – hænger det sammen?

Dette var blot et af de mange spørgsmål som blev stillet under besøget hos Center For Velfærdsteknologi og bagefter hos LT Automation i Aalborg torsdag den 7. marts.

Radikale Venstre i Rebild kommune, havde indbudt til to spændende virksomhedsbesøg for alle der var interesseret.
Første besøg var hos Center For Velfærdsteknologi. Et flot samarbejde mellem Aalborg, Brønderslev og Jammerbugt kommuner. Her kan de tre kommuners borgere og kommunalt ansatte møde uanmeldt op, for at få vejledning omkring de hjælpemidler der findes for at gøre en mere selvhjulpen i hverdagen. Man nøjes dog ikke med vejledning. ”Det er vigtigt at rummene ligner det der findes hos en borger. Det er også vigtigt at borgerne kan prøve tingen – så alt fra toiletter, bruser, stole og skabe virker og kan afprøves hvis man vil” fortalte Sisse Skyum fra Center For Velfærdsteknologi. Hun kunne også tilføje, at de tre kommuner havde sparet mange penge via den viden som centeret hele tiden arbejder med.
Andet besøg var hos LT Automation. Ejer og stifter Lasse Thomsen fortalte her oplagt om de mange projekter som firmaet pt. udvikler i samarbejde med det nordjyske sundhedsvæsen. Nyeste produkt er Abrace stolen som er udviklet til behandling af stress og ADHD patienter. En unik sansestimulerende stol. En stol som på samme tid har design men også behandling for øje.
Et andet projekt, som netop er blevet sat i drift på Sygehus Syd i Aalborg, er en robot der sorterer de næsten 6.000 blodprøver der kommer ind fra regionens praktiserende læger. Før var det ansat fem bioanalytiker til at sortere de indkomne glas med blodprøver. Pga. det monotone arbejde, var der stor grad af arbejdsskader og sygemeldinger. Der var også op til 6% af prøverne der blev væk i processen fra læge til resultat. Den nye robot har frikøbt de fem bioanalytikere til det arbejde de er uddannet til – at analysere blodprøverne.
”Robotten har nedbragt fejlprocenter til nul da vi nu ved hvor hver enkel blodprøve har været og er i øjeblikket. Det har været en lang proces over fire år fra ideen til installationen på Sygehus Syd i januar i år. Vi står så også overfor et potentielt eksporteventyr med alene 7.000 sygehuse i Europa som kunne opnå de samme fordele i deres arbejde med analyse af blodprøver. Bare vi sælger 10 af dem er udgifterne tjent hjem. Så vi ser lyst på fremtiden” fortalte ejer af LT Automation Lasse Thomsen.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler