onsdag, maj 29, 2024

På jagt efter fossiler i Rold Skov

Rold Skov er normalt ikke det, man forbinder med søpindsvin, søliljer og muslinger,.

Men godt 45 børn og voksne brugte et par timer på at undersøge kalk og flintesten i håb om at finde de flotte rester af et forhistorisk dyr.
Nogle få steder omkring Rold Skov er der mulighed for at komme til at lede efter fossiler i en åben kalkgrav. En af disse steder er Skillingbro Kalkgrav, der ligger lidt gemt væk mellem Rold Storkro og landevejen. Gennem Rebildporten var der inviteret til fossiljagt en weekenddag i maj, hvor der under vejledning af Rebildguide Birgitte Wilsted Simonsen var mulighed for at lede i kalklagene.
Der blev indledt med en kort introduktion til området, hvor Birgitte Wilsted Simonsen blandt andet forklarede om hvordan et fossil opstår, hvor hvilke ting, der især var mulighed for at finde i kalkgraven. Herefter gik de godt 45 deltagere i gang med at undersøge kalkskrænterne, og hurtigt kunne man hører bankelyde. Der gik heller ikke lang tid før man kunne høre, at der blev kaldt ”Kom og se hvad jeg har fundet!” og ”Prøv lige at se her”.
I løbet af to timer blev der gjort rigtig mange fund af forstenede søpindsvin og brachiopoder (ligner meget en musling) samt en masse silke fra søliljer. Som noget helt specielt blev også fundet aftryk af muslinger, en forstenet østers og så to hajtænder. Selv om hajtænderne kun var et par centimeter store, så skaber fundet af tænder altid stor glæde, og en masse snak om blandt andet hvordan sådan en haj mon så ud for mange millioner år siden.
Ud over at grave i kalken, så var der også tid til at snakke om den specielle kalkflora i Skillingbro Kalkgrav, og generelt om de små ukendte steder og seværdigheder, der er i Rold Skov.
”Det er utroligt at se deltagerne – og især børnene være så koncentreret i deres søgen efter fossiler. Der er ingen tvivl for mig, og at naturen virkelig kommer tæt på i sådan et par timer” fortalte Rebildguide Birgitte Wilsted Simonsen ”Nede blandt kalkstykkerne er der mange insekter blandt andet bænkebidere og edderkopper, men de bliver ikke bemærket. Her er de ”naturlige”, og så er der jo ingen grund til at være bange for en edderkop, der kommer pilende hen over ens hånd”.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler