torsdag, maj 23, 2024

Godt besøgt møde om den kommunale udligningsordning

”Danmark er ved at blive delt i en lille superliga hvor alt næsten kan lade sig gøre og så resten hvor man år efter år bare skærer ned på alt.

Vi skal have fundet en løsning så der er mere retfærdighed i hvilke serviceniveau der er i de forskellige kommuner.” Citat Orla Hav. Dette var blot et af de udsagn der kom fra de tre folketingsmedlemmer som deltog i debatmødet i Skørping mandag aften den 13. januar på byens Kulturstation.
”Der er ude tvivl nogen parameter i ordningen som godt kunne fungere bedre. Specielt en forudsigelighed så de enkelte kommuner i god tid ved hvad de enten får eller skal af med. Det skaber alt for meget uro og spørgsmål om hvorvidt de lokale byrådspolitikere overhovedet har styr på det. Men det er jo også svært at lægge et lokalt budget, når prognoser og tal for hvad den enkelte kommune får, ændre sig fra uge til uge om efteråret.” udtaler formand for det lokale Radikale Venstre i Rebild Kommune, Torsten Topbjerg.
”Vi er på mange udligningsområder holdt helt op med at holde øje med eller lave prognoser for hvad vi kan få fra år til år. På de områder, som vi ikke er herre over, som f.eks. hvor meget der falder i selskabsskatter, er det komplet umuligt at lave en prognose eller budget. Vi kan kun vente og se hvad det betyder for den samlede udligning når vi får den. Det giver en vis magtesløshed.” sagde 1. viceborgmester i Mariagerfjord Kommune Leif Skaarup og tilføjede ”Det største problem er faktisk at mange borgere undre sig over den noget kaotiske proces vi er igennem kommunalt. Har I ikke styr på økonomien? Men det er svært når man ikke kender de endelige tilskud får man næsten er færdig budgetprocessen i kommunen.
”En justering eller omlægning af den kommunale udligningsordning er ikke en vindersag man bliver populær på. Allerede i dag synes de 88 kommuner at de får for lidt og de 10 at de betaler for meget. Lige så mange vil være utilfredse når der er vedtaget en ny ordning. Her er det så bare vigtigt at de partier der tager ansvar for en omlægning, bevarer hoved koldt og står sammen når de partier der står udenfor, kommer med kritik. For det vil de. Men det vil være en billig kritik da de ikke har været med til at tage de svære valg hvor der ikke bare er en god løsning. Det er en umulig opgave at gøre alle tilfredse”. sagde Torsten Schack Pedersen.
Leon Sebbelin opfordrede Venstre og Socialdemokraterne til at finde hinanden i spørgsmålet om en justering eller nytænkning af den kommunale udligning. ”Det er vigtigt at have så brede skuldre når noget så upopulært skal justeres. For kommunerne er det vigtigt, at det nye system vil være kendetegnet ved forudsigelighed, stabilitet og retfærdighed. Hvis det bliver tilfældet, så er vi kommet langt.”
Per Bach Laursen tilføjede ”Det er så vigtigt at en kommune som Vesthimmerland, som har et af de mindste beskatningsgrundlag i Danmark, får en udligning. Vi får næsten 10.000 i udligning pr. indbygger. Uden de penge, måtte vi sætte kommuneskatten op fra 27% til 33,4%. Det kan vi ikke.”
Torsten Topbjerg afsluttede med en tak til alle deltagende. Både panel og tilhører. ”Vi vil gerne lave flere af den her slags debatmøder hvor vi har forskellige partier indover til en dialog om emner som er vigtige for vores lokale kommuner. Ligesom den kommunale udligning.”

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler