mandag, april 15, 2024

Byrådsmedlemmer modtager ridderkorset

Gert Fischer (tv), Ole Frederiksen og Leon Sebbelin.

Ved en uformel ceremoni på borgmesterkontoret forud for byrådsmødet den 22. januar overrakte kommunaldirektør Jes Lunde ridderkorset til borgmester Leon Sebbelin og byrådsveteranerne Gert Fischer og Ole Frederiksen.
Nogen vil måske forvente, at det skulle være borgmesteren, der på dronningens vegne overrakte ordener i Rebild Kommune. Men fordi Leon Sebbelin selv skulle dekoreres, blev det kommunens øverste embedsmand, der overrakte ridderkorsene.
Generelt er det sådan, at embedsmænd i statens tjeneste, folk i militæret og politikere dekoreres pr. automatik, forudsat at de har nået de øverste lønrammer eller har været valgt i en vis periode. Reglerne for hvem, der kan indstilles til ridderkorset, ændres fra tid til anden. For eksempel var det først i 1951, at kvinder kunne modtage Dannebrogordener.
For noget tid siden er det blevet muligt for aktive byrådspolitikere, der har været medlem af byrådet i mindst 16 år at modtage ridderkorset. Det er forklaringen på, at Gert Fisher, som har en imponerende karriere i lokalpolitik – indtil videre 38 år, valgt første gang i Støvring Kommune siden i Rebild – først nu modtager ridderkorset.
Ole Frederiksen blev første gang medlem af byrådet i Skørping Kommune i 1994 og har således været byrådsmedlem uafbrudt i mere end 26 år. Ikke helt på partikammeraten Gert Fischers niveau, men stadig langt over de krævede 16 år, hvilket bringer Ole Frederiksen op i ligaen af særdeles erfarne byrådspolitikere.
Leon Sebbelin er med sine 18 år i byrådet, første gang valgt i Skørping Kommune, den absolutte Benjamin blandt de tre dekorerede. Han har følgende kommentar:
– Jeg var faktisk lidt overrasket, da jeg blev spurgt, om jeg ville modtage ridderkorset. Og så blev jeg rigtig glad for det skulderklap til arbejdet i demokratiets tjeneste, som dekorationen er udtryk for.
Dannebrogordenen blev indstiftet i 1671, og den består af et hvidemaljeret sølvkors med røde kanter i gennemsigtig emalje.
Alle danskere, der modtager en orden eller medalje, opfordres til at indsende en levnedsbeskrivelse til Ordenskapitlet.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler