torsdag, april 18, 2024

Coronanedlukningens indvirken -Hvad sker der i det lokale erhverv og institutioner

Jesper Brusgaard(tv) og Christian Lund ses her under arbejdet med fjernvarme nedgravning i Ravnkilde

5 km. fra Nørager ligger den lille landsby Grynderup.

Her ligger firmaet CL-Kloak og Entreprenørservice. Christian Lund er indehaver og driver til daglig det lille firma med én ansat. ”Vi mærker ikke noget til nedlunkningen lige nu” fortæller Christian. ”Da vi både er entreprenør og kloakservice er vores opgaver er vidt spredte, i dag har vi brugt formiddagen til at støbe et gulv, i eftermiddag graver vi fjernvarmerør ned i Ravnkilde og i morgen har vi en kloakerings opgave i Skarp Salling”
Kloakmester
CL-Kloak er autoriseret kloakmester og mange af de varierende opgaver er da også i forbindelse med kloak-arbejde. Under fotograferingen var Christian Lund, og hans ansatte Jesper Brusgaard, i gang med at nedgrave fjernvarmerør til det nye kvarter i Ravnkilde. Christian sidder bag håndtagene i minigraveren og Jesper holder øje med arbejdet nede fra det ny gravede hul, der deler asfaltvejen i to. ”Vi lægger metalplader over til aften” fortæller han, ”så kan dem der bor længere nede af vejen også komme hjem til aftensmaden”
Svært at spå
om fremtiden
”De projekter vi har inde lige nu, fylder kalenderen fremad, men det er ikke menage opkald jeg har på telefonen lige p.t. så hvordan det bliver længere fremme er sværtt spå om” afslutter Christian Lund.

Mette Nielsen(tv) og Malermester Lars Andersen er her fanget foran et stort projekt i Farsø. Her ombygges det gamle posthus til SFO.

7 ansatte i
malerfirma
I den sydvestlige del af Nørager Avis’ område ligger Suldrup Malerforretning. Firmaet med mottoet ”sæt trumf på når du skal have malet” ligger i Suldrup og tager sig af alt inden for malerfaget. Lars Andersen der er indehaver at firmaet fortæller at de til daglig er 7 ansatte i firmaet. ”Ligesom de fleste andre håndværkere, så har vi selvfølgelig projekter fremadrettet. Vi arbejder i hele Himmerland, især i Aalborg området har vi travlt.” fortæller Lars.
Fraflytninger giver
masser af arbejde
I Aalborg er opgaverne mange forskellige. Men især maling af lejligheder efter fraflytning er et af firmaet niche opgaver hvor der er rigtigt travlt. ”Alle lejligheder der fraflyttes skal males om, og i Aalborg har vi fået foden rigtigt godt inden for, og levere kvalitet til den rigtige pris” Fortæller Lars. Aalborg har dog også budt på flere store projekter men ellers er der mange opgaver spredt ud over hele Himmerland.
Maler Mette
Nørager Avis’ udsendte må køre til Farsø for at mødes med møde Lars og hans malersvend Mette Nielsen. ”Maler-Mette, kalder vi hende” griner Lars og fortæller at de i øjeblikket er ved at lægge sidste hånd på det gamle posthus. Det bliver lavet om til en SFO og der er en hektisk aktivitet af håndværkere der alle mangler forskellige afslutninger inden de er færdige. I sin tid, dengang Lars arbejdede som murer, deltog han faktisk i byggeriet af posthuset.
Sender ikke folk hjem
”Vi har fuld knald på lige nu og det ser ikke ud til vi får behov for at sende folk hjem eller på fordeling, ej heller har vi haft folk i karantæne eller syge” afslutter Lars Andersen.

Brorson Byg er både et tømrer og et murerfirma.

Murer og tømrer
i Møldrup
Fortsætter vi ad den gamle hovedvej A13 fra Suldrup og sydpå kommer vi til Møldrup. I Møldrup ligger murer- og tømrerfirmaet Brorson Byg. Firmaet er grundlagt i 1980 hvor Steen Brorson startede op som selvstændig murer. I 2007 indgik den dengang 26 årige Rune Brorson i firmaet og firmaet motto blev skrevet ”Bygger på generationer” Rune, der er udlært tømrer gjorde også at firmaet nu både var et Murer- og Tømrerfirma.
Far os søn drev firmaet sammen indtil 2012 hvor Rune overtog hele ejerandelen. Rune, der i dag er 39 år, indgik pr. d. 1.januar partnerskab med sin fætter, Søren Worm. De skal i fællesskab drive firmaet videre.
Stort projektbyggeri
i Aarhus
”I øjeblikket har vi opgaver resten af året” fortæller Rune Brorson. ”Vi har et kæmpe projekt i gang for os selv i Egå ved Aarhus. Her opfører vi 10 huse på en grund hvor der tidligere lå en stor detailhandel. Vi startede byggeriet i december 2019 og det strækker sig, efter planen, helt frem til slutningen af 2020. Det er huse der koster 4.5 mill. stykket”
På det store byggeprojekt står Brorsonbyg selv for både murer og tømre arbejdet. Det gør at det er de samme folk der går der, og at der ikke er nogle udefrakommende der kan tilføre smitte.
8 huse allerede solgt
”Vi har endnu ikke haft nogle der har været syge og heller ikke nogen der har været i karantæne” fortsætter ham. Af de 10 huse Brorson Byg er i gang med, er 8 af dem allerede solgte. ”Vi har tidligt haft en ejendomsmægler inde over. Han har været rigtigt dygtigt til at få solgt projektet. Det betyder at der allerede nu står ejere og venter på at byggeriet er færdigt, så selv om det er vores eget byggeri, er vi under en stram deadline”
Køber sprang fra
Det niende hus var egentlig også solgt, men på dagen hvor Statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, sprang de fra i sidste øjeblik. ”De blev bange for hvad der kunne ske, men jeg regner da med at de kommer tilbage når der her er overstået” afslutter han.

Provst Holger Lyngberg savner sin menighed. ”Det er ikke det samme at holde en videoprædiken, uden tilhørere i kirken.

Blæsevejr i Ravnkilde
Provst Holger Lyngberg står midt i den hårde blæst, foran kirken i Ravnkilde, og venter på at avisens udsendte ankommer. Kirken er måske ikke en ”rigtig” erhvervsdrivende, men en institution alligevel, der har indflydelse på det omkringliggende område.Vi søger hurtig ly inde i kirken, for en kort snak om hvordan kirker og præster forholder sig under nedlukningen.
Begravelser
og vielser
”Det eneste der sådan set er tilladt, er begravelser og vielser.” fortæller han. Her i Ravnkilde har vi ikke haft nogle dødsfald endnu. Vi havde ét planlagt bryllup, men parret valgte dog selv at rykke det indtil efteråret.” fortæller Holger. Til et bryllup er det kun selve brudeparret og vidner der må deltage. Til en begravelse må kirken fyldes op, dog med den restriktion at der skal være 2 meter imellem hver deltager. Eller som kirkeministeriet beskriver det, 1 person pr. 4 m2. Det betyder at der i Ravnkilde kirke, kan deltage 30 personer.
Digital gudstjeneste
”Vi afholder stadig gudstjenester, det foregår bare digitalt, med en video vi ligger på internettet i stedet for. Det er en helt speciel oplevelse at holde en gudstjeneste uden der er nogen i kirken. Man har ikke kontakt med sine tilhørere på samme måde som man plejer og savner det fællesskab der er” siger han og fortsætter
Smittet med Corona?
”Dengang det først kom frem at der var risiko for Coronasmitte, havde jeg netop været til et ukrainsk bryllup på Viborgegnen, her deltog gæster fra mange steder. Da jeg kom hjem, havde jeg en samtale med et par, hvor den ene, kort efter, fik konstateret Corona. Her fik jeg med det samme, selv, alle symptomerne. Ondt i halsen, ondt i maven, hoste osv. Jeg følge mig virkelig syg og tænkte at det sikkert var mig der havde taget virussen med fra Viborg og hertil. Det var først da jeg fik taget min temperatur, og den lå på 37 grader, at jeg blev ´rask´ igen, men i et kort øjeblik var jeg virkelig nervøs”

Gert Jensen og hans 11 ansatte har travlt med mange forskellige opgavet.

El arbejde er ikke i
nedgang
Installatør Gert Jensen er i dag indehaver af Simested El-service. Firmaet blev startet i 1946 af Aage Christensen. I starten cyklede han rundt til kunderne med værktøj og materiale på bagagebæret. Firmaet blev efterfølgende videreført af hans søn Ib Christensen der overtog styringen i 1969. I 2000 indgik Ib et partnerskab med Gert Jensen, men henblik på et glidende generationsskifte. Jert er oprindelig udlært hos Simested El-service.
Mange typer opgaver
Firmaet er i dag et firma, der lokalt i området har travlt med både store og små opgaver. ”Vi er ca. 11 ansatte, og laver til daglig opgaver inden for hele elektrikerfaget. Vi har både fru jensen der skal have tilsluttet en opvaskemaskine, landmanden og industrien som kunder.” fortæller Gert Jensen. Han fortæller at de hos Simested El-service endnu ikke har mærket noget til nedlukningen.
Alle folk er i arbejde
”Alle folk er i arbejde og har travlt. Dog har jeg netop fået besked på at en af vores lærlinge er blevet sendt hjem fra skole, 4 uger før tid. Det laver selvfølgelig noget rod i planlægningen.”
”Jeg regner ikke med det bliver nødvendig at sende folk hjem, og som det ser ud lige nu, har vi opgaver nok i et stykke tid fremad” Han frygter dog lidt for hvad der sker hvis nedlukningen fortsætter i alt for lang tid. ”Jeg kan se at telefonen ikke ringer så meget som den plejer, og det kan betyde at det tynder ud i opgaverne længere fremme” siger Gert Jensen. Han fortæller at han ikke regner med at regeringens tilskud ordninger vil kunne hjælpe ham. ”Det munder højst sandsynligt ud i at det ikke kan betale sig at begynde at søge pengene hjem. Når først en revisor kommer til, og skal regne ud hvad omsætning, tab og lønninger beløber sig til, så er de småpenge vi kan få i støtte brugt på revisorens løn i stedet for.” Gert Jensen hentyder her til den dokumentation der skal laves for at kunne søge tilskuddet fra staten hjem. ”Nej, vi selvstændige håndværkere skal selv løse den her opgave, staten kan ikke hjælpe os og sætter så mange forhindringer op at det kun er i specielle tilfælde at der kan lade sig gøre at få del i tilskuddet slutter El-installatør Gert Jensen

Se sidste uges artikel omkring erhvervslivets håndtering af nedlukningen

Se forrige uges artikel om erhvervslivets håndtering af nedlukningen

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler