tirsdag, juni 25, 2024

Nr. 50 kirke med skakbrætsten

Øster Hornum blev kirke nummer 50 med ”Skakbrætsten”.
I begyndelsen af 2021 var naturformidler for OutdoorHimmerland Birgitte Wilsted Simonsen på besøg ved Store Brøndum Kirke i Himmerland. Her opdagede hun i kirkemuren en såkaldt ”skakbrætsten”, der er en speciel sten, som på daværende tidspunkt var kendt fra 48 danske kirker. Betydningen af ”skakbrætsten” er ukendt, ligesom det er et mysterium, hvorfor de næsten udelukkende findes i den nordlige del af Danmark og i et sammenhængende område af Tyskland og Polen.
Det ser nu allerede ud til, at der til de 49 danske kirker, kan føjes endnu en til listen, således at der fremover skal regnes med 50 kirker.
”Jeg var på en tur til Øster Hornum Kirke, da jeg skulle bruge nogle foto til en kommende opgave. Det blev selvfølgelig til en tur rundt om kirken for at se nærmere på de flotte kvadersten” fortæller Birgitte Wilsted Simonsen.
I første omgang blev der ikke spottet en ”skatbrætsten”, men pludselig kunne der på en af de kalkede sten anes et skaktern. ”Det var i en bestemt vinkel, at skakternet kunne anes, og jeg kom åbenbart tilfældigvis lige til at kigge fra denne vinkel” fortæller Birgitte Wilsted Simonsen.
Da stenen på grund af kalken ikke var særlig tydelig, tog Birgitte Wilsted Simonsen i første omgang kontakt til Erik Velling, der har stor viden om de specielle ”skakbrætsten”, og blandt andet står for hjemmesiden www.skakbraetsten.dk. Efter et besøg ved Øster Hornum er det hans konklusion, at der med al sandsynlighed er tale om fund af endnu en ”Skakbrætsten”, således at nu 50 danske kirker kan regnes til listen.
Nationalmuseet er orienteret om det fundet, og det vil nu blive vurderet om der skal ske en fritlægning af stenen, eller stenen fortsat skal have lov til at gemme på sin specielle udformning bag en tykt kalklag. Der er i hvert fald en lille seværdighed mere at se på, hvis man skulle besøge Øster Hornum Kirke.

”Der er i de sidste 30 år ellers kun fundet tre nye kirker med skakbrætsten, så efter jeg her i 2021 har fundet sådanne sten ved først Store Brøndum Kirke og nu også Øster Hornum Kirke, så har jeg fået hentydninger om, jeg ikke burde tage mig lidt sammen, og finde ”min” sten nummer tre.” fortæller naturformidler Birgitte Wilsted Simonsen fra OutdoorHimmerland med et smil.
Det er i hvert fald sikkert, at flere himmerlandske kirker i de kommende måneder vil få besøg af naturformidleren fra OutdoorHimmerland, og mon ikke ydermuren vil kigget efter godt efter i jagten på ”skakbræt-sten”.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler