lørdag, juni 22, 2024

På vandring i tordenvejr – hvad gør du?

Når man er ude i naturen, så kan det være skræmmende pludselig at være et sted, hvor det tordner og lyner, da man let kommer til af føle sig udsat.

Generelt bør man undgå at bevæge sig ud i tordenvejr, men der er dog en række råd, som kan være med til at gøre, at man kan føle sig lidt mere tryg, hvis man på en tur i det fri skulle blive overrasket af tordenvejr.

Bliver jeg selv fanget af et kraftigt tordenvejr på en vandretur, så ligger jeg mig ikke ned, men sætter mig i stedet på hug med benene samlet. Hermed rager jeg ikke ret meget op i landskabet, ligesom min berøring med jorden er begrænset.

Når man så sidder der i regnen og tordenen, så bruger jeg altid den gamle tommelfingerregel i forhold til afstanden til tordenvejret.

For hvert 3 sekunder, der går, mellem man ser lynet og så efterfølgende hører tordenbraget, så er lynet 1 km. væk.

Det giver et godt fingerpraj i forhold din placering i forhold til tordenvejret, og hvordan dette bevæger sig.
_ _ _

Tordenhimlen er så smuk, når den samler sig.

Er man på tur og bliver overrasket af tordenvejr
• Søg ikke ly under træer – specielt ikke enkeltstående træer, der står i et åbent område. Ophold i telt under et træ er heller ikke tilrådeligt.
• Man skal undgå høje steder, som eksempelvis udsigtstårne og bakker.
• Er der mulighed for det, så kan man søge læ i en bil med lukkede døre og vinduer. Skulle bilen blive ramt af lynet, så vil elektriciteten f ra lynet blive ledt via bilens dæk til jorden
• Det er dog ikke tilfældet med en cykel, da man ikke her sidder i en beskyttende ”metalskal”, ligesom dækkenes isolerende evne ikke beskytter tilstrækkeligt.
• Skulle man befinde sig i en båd med mast, vil der være risiko for lynnedslag i masten, da den er markant højere end det omkringliggende hav. Man bør derfor placere sig så langt væk fra masten som muligt
• Man bør undgå aktiviteter ved vand som eksempelvis badning og stå med en fiskestang.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler