søndag, april 21, 2024

Dansk ingefær – En flot og uvanlig, men giftig plante

Bevæger man sig rundt i de forskellige  himmerlandske skove, så kan det være, at man pludselig får øje på en plante, der står med en rank stængel, hvor der øverst oppe sidder en tæt samling af røde dekorative bær. Tidligere på foråret står planten med en flot lys spydformet blomsterstand.

Der er tale om planten Arum, der også kendes under mere specielle navne som Aronstav eller Dansk Ingefær.

Selv om navnet kunne tyde på noget andet, så har plantet ikke noget at gøre med den ingefær, som bruges som krydderi til megen madlavning.

Navnet kommer af, at plantens rødder kan have en ingefæragtig duft, og så er den lidt uheldige navneforveksling kommet til.

Selve blomsten er ildelugtende med en lugt, som minder om sur mælk eller råddent kød. Det er denne duft som fluer tiltrækkes af, når der skal ske bestøvning.

Frøspredning sker med fugle og pattedyr, som spiser bærrene, og da frøene bevarer deres spiringsevne ved passage gennem tarmkanalen, kan frøet hermed blive flyttet til et nyt spiringssted.

Som vild plante kan den især findes i Østjylland samt på Fyn og Sjælland, hvor det især er i løvskove, den gror.

Man kan dog finde planten punktvis spredt en del steder i Jylland, hvor der kan være tale om såkaldte ”have-forvildinger”.

Planten er flot, når den står der i skovbunden om efteråret og lyser op, men man skal være forsigtig.

Den må således på ingen måde bruges som erstatning for ingefær, selv om den deler navnet hermed.

Hele planten – og specielt den friske jordstængel og de flotte bær indeholder en stærkt irriterende plantesaft.

Spiser man bærrene kan der opstå en brændende fornemmelse i mund og svælg, en øget spytproduktion, opkastning, mavesmerter og diarre. Kommer saften på huden, så kan den give hud-irritation.

Skulle man være uheldig at komme i kontakt med planten, så afvask med vand og sæbe ved hudkontakt, mens der ved indtag skal gives væske.

Fortsætter symptomerne, tages kontakt til læge.

Selv om planten har denne uheldige egenskab, så nyder jeg det flotte syn, når jeg møder den på mine ture rundt i Himmerland.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler