onsdag, maj 29, 2024

Boldrup Museum – oplev landbo-hverdagen for 125 år siden

Sjældent har et vejnavn været mere passende. Kører man fra Hobro ad Løgstørvej, så kommer man lige inden Nørager til en vejskilt med Museumsvej. Efter cirka et par kilometer kommer man frem til målet Boldrup Museum

Boldrup er et lille landbrugsmuseum, der er indrettet i et trelænget husmandssted. Her vises hvordan dagligdagen så ud for en familie omkring år 1900.

Husmandsstedet er indrettet med de møbler og ting, som var en del af dagligdagen på landet. Samtidig er der også en række tidstypiske danske husdyr ved museet.

Man kan her opleve grise, får, geder, kaniner, gæs, høns og duer. Der kan blandt dyrene findes mere specielle navne som eksempelvis Brun Dansk Landhøne, Dansk Landraceged, Sortbroget Dansk Landracesvin og så Danske Tumlinger. For en god ordens skyld kan fortælles, at Danske Tumlinger en duerace, og regnes for Danmarks nationaldue.

Husmandsstedet er oprindeligt fra 1891, og var ejet af Kristen Sørensen Mikkelsen. Der lå tidligere en firelænget gård, men ejeren flyttede her fra og solgte det gamle stuehus til Kristen Sørensen Mikkelsen. Som husmand kunne Kristen ikke leve alene af jorden og de afgrøder han kunne dyrke, så han arbejdede også med snedkeri og murerarbejde. Der blev i den forbindelse indrettet et lille snedkerværksted i huset. Dette kan man stadig se i dag. Få år efter overtagelsen blev tilbygget en længe til stuehuset, som blev brugt som stald og til opbevaring af hø og halm.

Museet er i dag indrettet omtrent som da Kristen Sørensen Mikkelsen og familien boede på gården. Ud over selve museet, så er der mulighed for mod en mindre betaling at bruge museets shelterplads og servicehus.

I den nærliggende lille skov kan man blandt andet besøge et udsigtstårn, hvorfra man kan nyde udsigten over ådalen ved Simested Å.

Boldrup Museum er bestemt et besøg værd – både i forhold til områdets historik og natur.

Vi blev holdt øje med.
Snedkerværkstedet.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler