onsdag, maj 29, 2024

Bliv frivillig besøgsven og gør en forskel

REBILD: Arm i arm kommer Mitta og Grete gående. Glæden ved at have den anden ved sin side stråler ud af dem.  – Grete er ikke en besøgsven længere, hun er en veninde!

Tekst og foto: Frivilligcenter Rebild
Hver anden fredag mødes Mitta og Grete hjemme hos Mitta, men i dag er de sammen taget på besøg hos Frivilligcenter Rebild til en snak om deres forhold som frivillig besøgsven og modtager. 

Hvorfor blive besøgsven? 
– At være besøgsven er for mig meget givende, fortæller Grethe, som har været besøgsven hos Mitta i 2 år. – At man kan komme og snakke, også om ting, der betyder noget for en selv, eller spørge til råds.

Når Grete og Mitta mødes, er det ikke bare som besøgsvenner, men som to gode veninder, der mødes for at sludre over en kop kaffe eller for at tage på udflugt. – Vi er blevet tætte veninder. Vi kender til hinandens familier, selvom vi ikke har set dem. 

For Grete er det dejligt med en veninde at dele hverdagens glæder og frustrationer med: – Mitta er fantastisk at spørge til råds, især om familieliv. Jeg har også tit spurgt om råd til mad, og lært meget nyt af Mitta, hun har jo gået på husholdningsskole som ung.

Mitta nikker enigt til Gretes fortælling. – Jeg er glad for, at jeg stadig husker så godt, for så kan vi snakke om de ting helt tilbage fra min ungdom. Og så passer vi jo bare så godt sammen med interesser, både med politik og alt muligt.  

Mitta Sivertsen er 93 år og flyttede til Støvring med sin mand i 1984. Hun mistede sin mand i 2019 og bor i dag alene. I Grete har Mitta fundet en at dele hverdagens små glæder og sorger med:  – Jeg glæder mig utroligt til den fredag, hvor Grete kommer. De timer hver 14. dag, hvor vi mødes, det kan jeg leve på længe – ja lige indtil Grete kommer igen.

Når Grete går om fredagen, er Mittas humør højt, og hun går længe og glæder sig over alt det, de har snakket om. Indtil de ses igen, glæder hun sig til det alt det nye, hun kan fortælle om, og alt hvad Grete har at fortælle. – Min mand siger også altid, at når jeg har været ved dig Mitta, så er jeg meget gladere, fortæller Grete.

Grete bor i Støvring med sin mand. Hun gik på pension i 2009, og det gav hende mere tid og overskud i hverdagen, og derfor valgte hun at melde sig som frivillig besøgsven. – Det er rigtig dejligt at komme ud, der hver 14. dag. At have en man kan komme ud og snakke med, det betyder meget, fortæller Grete.

– Det er jo også Grete, der har sat mig i gang med at strikke, fortæller Mitta. Det er endnu en fællesinteresse, som Grete og Mitta holder af at bruge tid på, når de er sammen. Jonna, som er frivillig besøgskoordinator, har også hjulpet Mitta ind i Nørklerne, hvor hun en gang om ugen mødes og hygger med andre damer og sit strikketøj.

– Jeg synes, jeg har et meget indholdsrigt liv, men Grete kunne jeg ikke undvære. Så ville jeg være ensom, fortæller Mitta og kigger smilende på Grete, som gengælder med et lige så stort smil og et lille kærligt klem på armen. 

Hvordan foregår det? 
Hvis du gerne vil være frivillig besøgsven, eller hvis du ønsker en besøgsven, så kan du kontakte Frivilligcenter Rebild. Vi har overblik over besøgstjenesterne i kommunen og kan guide dig videre til besøgstjenesten i dit lokalområde. 

Jonna, som har været frivillig besøgskoordinator i besøgstjenesten i Støvring og omegn i næsten 16 år fortæller: – Vi får en god snak om, hvordan man gør, og hvad der forventes. Det vigtigste som besøgsven er, at man er vedholdende. Det er synd for det menneske, der sidder og glæder sig, hvis besøgsvennen ikke kommer eller tit melder afbud.

Der er lige nu stor efterspørgsel på besøgsvenner og besøgsmodtagere, og det tager tid at skabe det helt rigtige match. Der mangler især mandlige besøgsvenner. Det er derfor en rigtig god idé ikke at vente for længe, hvis man gerne vil have en besøgsven.

– Jeg ventede i 9 måneder på en besøgsven, men Grete var værd at vente på, lyder det fra en storsmilende Mitta.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler