torsdag, marts 28, 2024

For mange cykler uden lys i mørket

Fire ud af ti voksen cyklist vil køre videre, selv om de ikke har lys på cyklen, når det bliver mørkt, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. Mange bilister har ofte svært ved at se cyklisterne i mørket (regionale tal).

Tekst og foto: Rådet for Sikker Trafik
Forestil dig, at det er mørkt, og der kun er begrænset gadebelysning. Hvad gør du, hvis du har glemt dine cykellygter, eller de er gået i stykker?

Det spørgsmål har Rådet for Sikker Trafik stillet til 2.374 voksne cyklister, og svarene viser, at 32 % vil gøre det rigtige og lade være med at cykle eller vil trække cyklen. Men 44 % af cyklisterne siger, at de vil vælge at cykle videre i mørket, selv om de kan være svære at se.

– Når vi er i trafikken, så er vi afhængige af hinanden. Særligt her om vinteren kan det være svært at se cyklisterne, hvis de ikke har lys på cyklen, når mørket falder på. Det betyder, at man risikerer at blive overset, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

En måde at sikre, at man altid har lys på, er at få fastmonteret cykellygter på cyklen. Som et alternativ kan man have et par ekstra cykellygter med i tasken.

Her er problemet størst
Når man ser på, hvem der siger, at de vil cykle videre i mørket, selv om de ikke har lys på cyklen, er der stor forskel på, hvem der svarer hvad.

Det er særligt de mandlige cyklister – og mest i aldersgruppen 18-35 år – der siger, at de vil cykle uden lys i mørket. Og når man ser på regionerne, er problemet størst i region Hovedstaden, hvor 50 % af cyklisterne siger, at de vil vælge at cykle videre uden lys i mørket, mens fx 39 % af cyklisterne i region Sjælland siger, at de vil cykle videre uden lys.

Bilister kan have svært ved at se dig
Cyklister uden lys er også noget, som mange bilister har mødt i trafikken. Det viser en anden undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført i 2021.

I den undersøgelse har man spurgt 1.841 bilister, om de har oplevet, at der var cyklister, man som bilist havde svært ved at se på grund af manglende eller utilstrækkeligt lys på cyklen. I undersøgelse svarer 32 % af bilisterne, at det har de oplevet meget ofte eller ofte inden for de sidste tre måneder.

– En del af cyklisterne siger, at når de cykler uden lys, så kører de mere forsigtigt. Men det ændrer ikke ved, at andre kan have meget svært ved at se dig i mørket, når du ikke har lys på. Så selv om man ikke kan overskue at lade cyklen stå eller trække den, så er det det bedste, man kan gøre i situationen – både for sig selv og andre i trafikken, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fire gode råd:
• Tjek dine egne – og dine børns – cykellygter en gang om ugen
• Skift batteri, hvis lygten lyser svagt. Husk, at batterier holder kortere tid i kulden
• Få fastmonteret magnetlygter, hvis du vil undgå batteriskift
Hav et par ekstra cykellygter med i tasken

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler