onsdag, april 17, 2024

Når knoglerne går i stykker

Brud på knogler kan ske af mange årsager. Der kan være tale om alt fra fald over en kantsten, en trampolinulykke, trafikulykke eller sportsskade – knogler kan brække på mange måder.

Den egentlige påvirkning af knoglen kan være et slag, men også et vrid eller en overbelastning kan også føre til brud.

Ved et brud vil der være risiko for, at knoglespidserne beskadiger blodårer, og derved giver blødning ved brudstedet. Samtidig kan ske skade på nerver, hvilket kan give tilskadekomne kraftige smerter.

Ved brud skelnes der mellem åbent og lukket brud. Den umiddelbare forskel er, at der ved et åbent brud vil huden være bristet over brudstedet. Ved at der er hul på huden, vil der en større risiko for infektion være betydelig højere. Der vil ved begge typer brud føles en smerte, der kan være meget kraftig. Der vil omkring brudstedet være formforandring, ligesom der vil være hævelse og rødmen på grund af blødning.

For den brækkede legemsdel vil der være nedsat bevægelighed, ligesom der ofte ikke vil være følelse på grund af beskadigede nerver. 

Som førstehjælper er det begrænset, hvad der kan gøres i forhold til selve bruddet. For at forhindre, at der sker yderligere skade ved brudstedet – herunder at smertelindre støttes bruddet i findestilling.

I forhold til smertelindring vil der ske forebyggelse af chok. Forebyggelsen af chok  vil ellers kunne ske ved at beskytte tilskadekomne mod vejret og eventuelle tilskuere. Der kan samtidig tales beroligende med tilskadekomne.

Tilskadekomne kan bedst selv beskrive den stilling (liggende/siddende) som giver de mindste smerter. Lad tilskadekomne hvile i denne stilling.

Hvis der er tale om et åbent brud afdækkes såret med et klæde.

Ved større brud, som eksempelvis benbrud over knæet, tilkaldes ambulance, mens mindre brud som udgangspunkt kan komme til skadestuen ved selvtransport eller skadestue.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler