lørdag, juli 20, 2024

Undgår Nørager Dyrepark at blive nedlagt?

NØRAGER: Det har i nogen tid set ud til, at Nørager Dyrepark kunne blive tvunget til at lukke. Ikke på grund af et dekret om nedlæggelse. Og heller ikke på grund af ejerens ønske herom. Men på grund af en ny  EU-forordning om, at hjorte i indhegninger inden 13. februar i år har skullet øremærkes.

– Og det kan vi jo ikke, siger ejeren af de ca. 15 dyr, Karl Erik Vammen, og han fortsætter: Hjorte  er vilde dyr, og dem kan vi ikke bare indfange og holde, mens en mærkning gennemføres. Og det dur heller ikke at foretage bedøvelse af dyrene. Ud over, at det ville være en uoverskuelig økonomisk opgave, så ville det stresse dyrene og dermed stride mod ønsket om dyrevelfærd. Og hertil kommer så, at kødet fra et dyr, der har været bedøvet, ikke senere kan spises.

Rundt om i landet har man gjort forberedelse til en nedskydning i flere af landets hjortefarme, og nogle steder er man allerede startet. Men nu er der så endelig kommet en dispensation på foreløbigt et halvt år. Der er i Danmark ca. 460 hjortefarme med tilsammen ca. 25.000 hjorte. Ejendommeligt nok er hjortefarme og -parker på over 50 hektar undtaget fra kravet, hvad det så end skyldes? Herved slipper Dyrehaven ved København fra kravet.

En yndet oplevelse for mange
Nørager Dyrehave er en yndet attraktion. Mange forbi-kørende bilister stopper op og går ud af bilen for at betragte dyrene og eventuelt give dem en tot græs eller en bid brød. Og for mange småbørnsfamilier er en tur hen til dyreparken noget, der finder sted jævnligt i mange familier. Det gælder også børn fra den nærtliggende børnehave og skole.

Det vil derfor være et stort tab for Nørager, hvis dyreparken ikke overlever. Man må håbe på, at den foreløbige dispensation, der er givet, og som kun gælder et halvt år frem, må blive permanentgjort. 

Uanset om det er et EU-krav, der er årsag til nedlæggelse af de mange hjortefarme, eller om det er danske bureaukrater, der ikke sørger for de fornødne dispensationer og protester, så er det endnu et eksempel på, at der kan være langt fra de bonede gulve til den virkelige verden. Man kan med denne forordning være på vej til helt at nedlægge endnu et helt erhverv i Danmark. Her bør politikerne da træde i karakter!

Karl Erik Vammen har her netop afsluttet sin daglige fodring af sine dyr. Han kan normalt komme helt tæt på dyrene, men her, hvor der er en fremmed (fotografen) med i indhegningen, holder dyrene sig på afstand.
Det er et flot syn, når dådyrene i Nørager Dyrepark ”stiller sig op til fotografering”, og det er et syn, som både lokalbefolkning og passerende turister gerne vil bevare.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler