lørdag, juli 20, 2024

Ramsløg – en fantastisk smag fra skovbunden

Det er forår, og der er ikke så meget grønt endnu, at se på. Man kan være heldig, at finde de første små spæde blade på nogle buske, men ellers så er det lukkede knopper, der er dukket op på træer og buske.

På turen gennem skoven, så kan man dog pludselig komme frem til et område, hvor det myldre op med små grønne skud – det er ramsløg.

Følger man dette sted i de kommende uger, så kan man se flere og flere grønne skud komme op gennem skovbundens blade, og til slut, så er der et tæt grønt bunddække i skovbunden.

Prøver man at plukke bladene på en af de små friske grønne skud, og så nulre dem mellem fingrene, så kommer der en meget markant duft af hvidløg.

Den samme duft og smag kommer også, hvis man trygger på et blad. Smagen kan være meget markant, så start med at tage en lille smagsprøve.

Det er denne meget markante smag, som har været med til at gøre ramsløg meget brugt i madlavning. Faktisk har man kendskab til, at ramsløg har været brugt i madlavningen siden bondestenalderen.

Ud over smagen, så har ramsløg også andre gode egenskaber – eksempelvis et stort indhold af C-vitaminer (faktisk 20-40 gange så meget som i citroner), men også stoffer, der virker antibiotisk og samtidig er med til at styrke immunforsvaret.

Anvendelsen til madlavning er mangeartede, da hele planten kan bruges. Anvendelse i salater, supper, brød og i pastaretter er nogle af de mest almindelige, men også som en del af pesto er ramsløg perfekte.

I løbet af maj-juni kom ramsløgen med nogle fine hvide blomster.

Der er det specielle ved disse stande, at efter afblomstring så bliver dannet nogle kapsler med små sorte frø.

Frøene er centrum for et fantastisk samarbejde i naturen.

Når frøene er modne, bliver stænglen slap og lægger sig på jorden. Frøene bliver her tilgængelige for myrerne, som gerne vil have dem på grund af deres olieindhold.  Myrerne får hermed mad, og samtidig bliver planten spredt.

Dette fantastiske samarbejde kan man så tænke lidt over, mens man nyder sig dejlige ramsløg-pesto.

I nogle få butikker kan man finde ramsløg, men der er ikke noget mere specielt end at finde dem i skoven, og have oplevelsen med at bruge de selvplukkede planter i madlavningen.
_ _ _

En simpel opskrift på ramsløg-pesto er:
• 1 stor håndfuld ramsløg-blade
• 1 dl. olivenolie
• Saft af en halv citron
• 2 fed hvidløg
• 100 gr. mandler (ristes på pande)
• 25 gr. revet parmesan

Det hele blendes til en cremet konsistens, der smages til med salt. Opbevaringen sker i køleskab.

Så er ramsløgene ved at være godt oppe.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler