tirsdag, juni 25, 2024

Vendehalsen – den oversete fugl med det mærkelige navn

 

Går man i øjeblikket rundt i Rold Skov kan man høre, hvordan fuglekoret så småt er begyndt at tage til.

I løbet af de sidste dage af april kan man lige pludselig midt blandt de andre fugle høre en serie på 14-18 ret svage og næsten jamrende toner. Lydmæssigt kan de beskrives som ”tie-tie-tie-tie”, hvor der mellem den enkelte serie kommer en ret lang pause.

Kigger man godt efter i de nærmeste træer, kan man i toppen af et træ måske få øje på en grå-brun fugl, der er på størrelse med en stær. Det er en vendehals.

Vendehalsen er en underfamilie inden for spætterne, men den kan ikke klatre på træerne som en spætte, ligesom næbbet heller ikke kan bruges til at hakke i træ med.

Vendehalsens specielle navn kommer fra, at fuglen kan dreje hals og hoved meget rundt. Dette sker især når den bliver skræmt eller ophidset. Dette kan sammen med dens hvæsende lyd og den lange tunge, få fuglen til at minde om en slange.

Ligheden med en slange skulle være så stor, at vendehalsen skulle kunne skræmme mindre rovdyr.

I Himmerland kan vendehalsen blandt andet opleves flere steder i Rold Skov. Der er kun tale om ganske få par, så man skal have lidt held for at finde frem til fuglene. Her hjælper det at kunne genkende fuglens stemme.

Vendehalsen er en trækfugl, der overvintrer i det centrale Afrika. I slutningen af april dukker de første fugle op igen i Danmark. 

Vendehalsens føde består hovedsageligt at myrer og deres pupper. Andre insekter og edderkopper er dog også på menuen.

Man vil kunne opleve fug-len, der sidder ved en myresti, hvor den fanger de forbipasserende myrer med sin lange klæbrige tunge.

Myrepupper er også en vigtig fødekilde, når ungerne skal opfordres i reden. Der kan på en enkelt dag blive fodret med op mod 10.000 pupper. Pupper og insekter trækkes frem med den lange tunge ind under bark eller fra myregange.

Vil man opleve den spændende Vendehals, så skal man i foråret en tur i Rold Skov og Rebild Bakker og hold øje efter en grå-brun fugl, der kalder tie-tie-tie-tie. Er man heldig, så kan man få en naturoplevelse af de helt store.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler