lørdag, juni 22, 2024

Skæbnen var hård ved musikalske Anna

Af Splint
Benjamin Koppel:
Annas Sang
510 sider, 299,95 kroner
Gyldendal

Problemet var, at Anna var en pige. Og at hun var født ind i en jødisk familie, hvor især moderen holdt fast i en tradition, der bød datteren at gifte sig med en jøde. Ikke mindst når nu de fire ældre brødre havde nægtet at indgå i arrangerede ægteskaber…

Det er en hård skæbne som den unge Hannah – i romanen Annas Sang – udsættes for. Musikalsk som alle andre i Koppel-familien studerer hun på konservatoriet, men må stoppe som følge af familiens bud. Hun lander i Paris efter et giftermål med en tyran, lægger musikken bag sig, men forbliver et glad og nogenlunde harmonisk menneske, hvilket må siges at være selve romanens gåde.

Annas Sang er en roman, men med afsæt i virkeligheden, nemlig forfatteren Benjamin Koppels farfars søster, også kaldet grandtante, som han faktisk nåede at besøge i Paris og holde kontakt med, inden hun døde som 97-årig i 2019.

Saxofonisten Benjamin Koppel debuterer som forfatter med romanen, som han har omtalt indeholder op til 20 procent realisme, men skæbnefortællingen bliver ikke ringere af den grund. Tværtimod må man sige.

Koppel er en storslået skribent, der fletter sin families historie flot ind i en roman, der udover Annas skæbne handler om det jødiske miljø i København. Koppel-familien er dansk musiks kongefamilie med  udgreninger som bandet Savage Rose, komponisten Herman D. Koppel og mange flere.

Annas Sang folder sig ud over 510 berusende sider og må siges at være en af dette års flotteste debutantudgivelser. Der er både masser af verbal musik samt smukke og skarpe beskrivelser i saxofonisten Koppel, der har et særligt greb om sine person-skildringer.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler