lørdag, juli 13, 2024

Vandringsweekend med skattejagt efter fortiden

Det er efterhånden en tradition, at der den første weekend i oktober er vandringsweekend i Rold Skov og Rebild Bakker. Der er selvklart en masse muligheder for at komme ud og vandre, men samtidig, så er der også mulighed for nogle anderledes aktiviteter. En af disse er fossiljagt i Skillingbro Kalkgrav.

Tænker de nok ikke må beholde regnbukserne på i bilen hjemad.

Skillingbro Kalkgrav er ikke så kendt et fossilsted, måske fordi det ikke er så stort og måske fordi det ligger lidt gemt væk i Rold Skov. Stedet er dog et besøg værd, da der ud over fossiler også er en rigtig spændende kulturhistorie og så er stedet fyld med en masse planter, der har tilknytning til den kalkholdige jord.

Fossiljagten i forbindelse med vandingsweekenden blev ledet af Naturformidler Birgitte Wilsted Simonsen fra OutdoorHimmerland.

Hun fortalte indledningsvis lidt om hvordan et fossil opstår, hvor hvilke ting, der især var mulighed for at finde i kalkgraven. Herefter gik de godt 30 deltagere i gang med at undersøge kalkskrænterne. Regnen silede ned, så kalkskrænterne var bløde og gjorde det let at brække kalken i stykker, så hurtigt kunne man høre ”Prøv at se hvad jeg har fundet” og ”Kom og se den flotte sølilje”. Især stykker af søliljer blev der fundet mange af, da de lå tydeligt skinnene hvide i den lidt grålige kalk.

I løbet af to timer blev der gjort rigtig mange fund – blandt andet nogle rigtig flotte forstenede søpindsvin og brachiopoder (ligner meget en musling) samt en masse silke fra søliljer. Der blev også fundet en del rester af krabber, men det var nogle meget små stykker, som let kunne overses.

Nogle af de deltagende børn konstaterede, at den våde kalk var meget glat at stå fast i. Der var ikke langt fra denne iagttagelse til at den ene skrænt blev anvendt som glidebane. Efter få minutter så var regntøjet ikke umiddelbart noget som man ønskede skulle ind og sidde på bagsædet i en bil.

Naturformidler Birgitte Wilsted Simonsen, Out-doorHimmerland fortæller: – Det var hurtigt, at børnene fandt ud af naturen kan præstere de flotteste glidebaner. Når forældrene så samtidig har den holdning, at så længe børnene hygger, så er det det vigtigste, og tøjet kan bare gøres rent efterfølgende, så bliver naturen pludselig en stor legeplads.

Et aftryk af et søpindsvin – han fandt også søpindsvinet!

Efter et par regnfulde timer vendte deltagerne tilbage til parkeringsplansen – rimeligt våde, men samtidig en naturoplevelse rigere.

Kalken faldt hurtigt af efter et bette dask…

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler