torsdag, juni 13, 2024

Vinteren er tid for rævens rollen…

Går man en vinternat en tur i skoven eller i et andet naturområde, kan man ofte høre en uhyggeligt hæst skrig eller gøen i mørket.

Det er ræven, der ”roller”.

Rævene roller under deres parringstid i december, januar og februar.

Det er i denne periode, at hannerne markerer deres territorier. Det gør de for at tiltrække en hun, men også for at markerer at deres territorie er besat.

Ud over at rolle, så markerer rævehanner deres territorie ved at markere på samme måde som en hanhund, nemlig ved at lette ben, og på den måde at afsætte et duftspor.

Ræven placerer samtidig deres lort på et højt sted som en sten eller træstub, så duften kan brede sig, og fortælle de andre ræve hanner, at de skal holde sig væk.

Hunnerne er kun parringvillige i tre døgn, så det er vigtigt for hannerne at fortælle, at de er i territoriet.

Drægtighedsperioden for hunnen er 52 dage, og hun føder sin 4-8 hvalpe i en underjordisk grav i løbet af marts og april.

Hulen graver de ofte selv, men de kan også overtage en hule fra en grævling eller en gammel forladt rævegrav.

En rævegrav har ofte flere udgange, således at ræven kan slippe ud, hvis der skulle opstå en trussel ved den ene indgang.

Mange er i tvivl om den grav, man har fundet, er fra en ræv eller en grævling. Her er tommelfingerreglen, at ræven graver som en hund, så der er en bred bunke jord foran gravens adgang, mens grævlingen bakker ud af sin grav, og jorden hermed skrabes ud af gangen.

Efter nogle uger i rævegraven begynder ungerne at være synlige i gravens indgang, og i den næste tid, der vil de begynde at bevæge dig mere og mere ud på egen hånd.

Ungerne vil normalt blive hos hunnen hen til sensommeren, hvor efter de vil drage ud for at finde deres eget territorium.

Rævens hæse gøen er blevet brugt som en uhyggelig kulisse i rigtig mange krimier.

I mange serier og film kan man opleve rævens gøen på lyse forårsaftener, eller i efterårets skoven … men i virkeligheden er det kun i vintermånederne, at rævene højlydt gør opmærksom på sig selv.

Selv om det er en lidt uhyggelig lyd, så skal man prøve at give sig selv den oplevelse, at høre rævens rollen en stille vinternat.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler