lørdag, juli 20, 2024

Mormors georginer var det spirende frø til Ladegaards blomstrende forretning

På Løgstørvej lige efter rundkørslen, som fra Binderup fører direkte mod Nørager ligger en landlig idyl, der danner base for en familie på fem og et vækstområde med grønne planter, flotte blomster og en velasssorteret vejbod. Stort set alle produkter er sæsonvarer, for alt det som udbydes til salg, dyrker man selv med kærlig hånd, i pagt med naturen, og helt uden sprøjtemidler.

Navnet på det virksomme sted er »Ladegaard Friske Blomster og Grønt«, og kvinden bag hele projektet hedder Helle Elisabeth Rahbek Ladegaard. Ja, i virkeligheden er det anden kvinde, som gav anledning til at det lille eventyr fik sin spæde start for nogle år siden: Helles mormor forærede hende for otte år siden seks store kasser med georginknolde (nok til cirka 200 kvm.!). De blev plantet på jordstykket ud mod Løgstørvej, og blomsterne blev senere solgt som «pluk-selv«; Der var stor efterspørgsel fra starten af – og hurtigt udsolgt. Så tænkte Helle: Det her kunne måske være spiren, som kan få drømmen om at drive selvstændigt gartneri på det lille jordlod, som hører til gården, til at gå i opfyldelse. Så hun begyndte at dyrke forskelligt grønt, og hen ad vejen har det udviklet sig vedvarende. I dag dyrker hun mange forskellige grøntsager samt et pænt udvalg af mikro-grønt, og bedet med »Pluk-sev-blomster« er udvidet betragteligt. 

Seneste udvikling i den lille virksomhed er, at der er ved at blive opført et drivhus, hvor der dyrkes mange forskellige farvestrålende tomater smækfyldt med smag, samt lækre saftige agurker. Altsammen kommer til salg på den lille hyggelige bod.

33-årige Helle Ladegaard bor på landstedet sammen med sin jævnaldrende mand Thomas Ladegaard (som driver en entreprenørforretning) og deres tre børn. Hun er oprindeligt uddannet på Kalø Økologisk Landbrugsskole, og har taget produktionslederuddannelsen på Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk. Helle er faglært landmand, så hun har et stærkt fagligt udgangspunkt i forhold til at få ting til at vokse, – og det gælder både planterne i jorden, og hendes lille enkeltmands-virksomhed, som ligger i kort afstand fra Nørager. De seneste år er der kommet flere og flere planter i produktion, og en særlig niche har indsneget sig: Mikro-grønt, som blandt andet består af ærteskud, mikromizuna, rød linse og mikropakchoi. – Der kommer hele tiden nye kunder til disse produkter, og interessen er tydeligt stigende, fortæller Helle, som både har kunder i det private segment, men også er leverandør til virksomheder indenfor butiks- og restaurationsbranchen. – Udover at mikro-grønt er sundt og smager godt, så sætter mine faste kunder pris på at varerne er fremstillet lokalt og at det sker uden anvendelse af sprøjtemidler, fortæller Helle, som indlevende fortæller, at en anden fordel ved mikro-grønt er, at det kan dyrkes hele året rundt, og er vejr-uafhængigt, i modsætning til de fleste af hendes andre planter som er sæsonvarer, som udelukkende findes i hendes vejbod i kortere perioder i sommer-halvåret.

Forventeligt fra uge 30 vil forbipasserende kunne gå ind på marken og selv plukke sine blomster. Udvalget består af georginer og solsikker. Udvidelsen af området med pluk-selv og det nye drivhus, som snart står klar og blot seneste skud på stammen i den lille driftige gesjæft. Hvem ved, hvad det udvikler sig til? Sikkert ikke engang indehaveren selv, – for hun hviler i sig selv i den lille grønne oase af planter, blomster og mikrogrønt, tager tingene som de kommer, og vil gerne udvikle på sin lille driftige virksomhed. Dette er historien om seks kasser georginknolde fra mormor, som gav liv til at Helle Ladegaard i dag driver en sund virksomhed, som i virkeligheden bare startede som en hobby. Hvad det udvikler sig til, kan kun fremtiden vise, og er man blevet nysgerrig efter at følge udviklingen kan man jo dreje ind ad indkørslen, hvor skiltet viser vej til Helles vejbod med egenproducerede planter.

Vejboden på Løgstørvej rummer blandt meget andet agurkeplanter og tomatplanter, og Helle sørger for at der flere gange dagligt fyldes op med friske varer.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler