torsdag, maj 23, 2024

Høstmarked i Tuen

Fredag den 11. september var en ganske særlig dag i Daginstitutionen Tuen i Haverslev. Her var der nemlig høstmarked – kulminationen på mange ugers forberedelse. Faktisk startede forberedelserne for børnene allerede i foråret – der var så- og planteprojekt, hvor der blev sået gulerødder og rødbeder i højbede, og hvert barn såede en solsikke og en pralbønne.

Solsikken og pralbønnen kom med hjem og blev passet med flid og omhu – og de største planter blev præmieret til høstmarkedet. Højbedene blev passet hen over sommeren, og i starten af september kunne der så høstes – så der kunne blive fremstillet brød, marmelade og saft af afgrøderne.

På ture op til Havers-manden blev der plukket mirabeller og æbler, og flere af forældrene og byens borgere inviterede indenfor i haverne så der blev plukket både ribs og æbler.

Hos en landmand fik børnene lov til at høste korn – og derefter blev der tærsket og gruttet mel til den store guldmedalje. Melet blev dog kun brugt i udstillingsøjemed – for det tager rigtig lang tid at male fint hvedemel, så der er nok til brød til 500 mennesker!

Børnene øvede sig på sangnumre, som de skulle optræde med på høstmarkedet, og endelig var dagen så kommet.

Med kriller i maven gik de yngste børn i Tuen på scenen og da daginstitutionsleder Joan Straarup havde budt velkommen, sang de 15 børn fra ’Vandpytten’ sangen om de fire kornsorter – ’Hveden er en vigtigper’. Derefter var det ’Regnbuen’ der skulle på scenen – 28 børn i 4-5 års alderen der sang ’Fætter Mikkel’. De ældste børnehavebørn fra ’Stjerneskuddet’ sang ’Jeg ved en lærkerede’ højt og klart, jo man kunne godt høre det var de 20 ældste børn i børnehaven. Sidste nummer kom fra SFO børnene, der havde stomp-nummeret ’Vi har marked’ på programmet. En sang de selv har komponeret og rytmen blev slået for at de allerældste børn i Tuen på 9 og 10 år.

Nu kom så tiden, hvor vinderne af solsikke- og pralbønnekonkurrencen skulle kåres. Mange af børnene havde passet godt på deres planter, nogle havde været ret så uheldige og andre igen havde ikke fået vandet tilstrækkeligt… Men vinderne – de havde passet godt på planterne! Katla fra Regnbuen havde en solsikke på 3,63 m., Søren fra Stjerneskuddet havde avlet en pralbønnebælg på 36 cm., og endelig Vibe fra SFO’en havde den højeste pralbønneplante på 4,40 m.! De fik alle tre en pokal, mens de øvrige deltagere i konkurrencen fik en roset som trøstepræmie.

Selve markedspladsen blev åbnet, og gæsterne fordelte sig hurtigt. I teltet var et gigantisk kagebord – forældre havde bagt masser af kage – og ude på markedspladsen var der både konkurrencer og smagsoplevelser på programmet. Karsten Hansen – eller Natur-Karsten som han også kaldes – kom med sit æblemosteri og børnene hjalp med at lave most ud af de mange æbler der var indsamlet til dagen. I bålhuset kunne man lave fladbrød og kærnemælksost, smagsboden bød på smagsprøver af alt det som børnene havde fremstillet af syltetøj, kryddersalt og -sukker, saft, juice og gele – og her kunne man også købe lidt med hjem af det fremstillede. Ud over syltetøj og saft, kunne man købe sig kryds og bolle spil, som SFO-børnene havde fremstillet. Man kunne lave sig et sjippetov ved rebmaskinen, der var konkurrencer i støvle-kast, kængurustylte-hop, svømmefødder-løb, trillebør-løb og så kunne man forsøge sig med ’Made in Haverslev – hole in one’. Naturligvis var der også ’Det muntre køkken’ – en aktivitet der har været på markedspladsen i alle årene.

HaverslevSlagteren tændte grillen, og mange benyttede sig af tilbuddet om nem aftensmad – så var det ellers hjemad efter en lang og begivenhedsrig dag. Børnene var trætte og mon ikke der var en del der faldt i søvn måske allerede inden Disney Sjov i fjernsynet…

Joan Straarup skønner at der var 500 mennesker på markedspladsen – og mange roste arrangementet og børnenes iver op til festen. – At så mange bedsteforældre, onkler og tanter dukker op til høstmarkedet, og giver roser, er et stort skulderklap til personalet, for de har ydet en kæmpe indsats igen i år. Børnene har set frem til dagen længe, både for de yngste, der i dag var med for første gang, og de børn der har været med i flere år – de har alle glædet sig.  Det giver alle børn en fælles oplevelse som de snakker sammen om længe efter.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler