lørdag, juni 22, 2024

Frækt tyveri fra Nøragergaard

Det var ved en ren tilfældighed at Carsten Palvig opdagede tyveriet. Om efteråret og i vinterperioden er den nemlig dækket til med en beskyttende kasse for at forhindre frostsprængninger. Carsten ville denne søndag lige kigge til den, og blev her meget forbavset da den ikke var på sin plads. Hans høje udbrud blev hørt af hans hustru der hurtig kom til. Sammen gennemkig de optagelserne fra overvågningskameraerne og her kunne de se den var blevet fjernet den 2. november.
Det var ved en ren tilfældighed at Carsten Palvig opdagede tyveriet. Om efteråret og i vinterperioden er den nemlig dækket til med en beskyttende kasse for at forhindre frostsprængninger. Carsten ville denne søndag lige kigge til den, og blev her meget forbavset da den ikke var på sin plads. Hans høje udbrud blev hørt af hans hustru der hurtig kom til. Sammen gennemkig de optagelserne fra overvågningskameraerne og her kunne de se den var blevet fjernet den 2. november.

To mænd i en stor hvid pickup har bortført Nøragergårds runesten, der i flere generationer har stået ved indkørslen fra den lange lindeallé, der løber gennem ejendommens skov.

Tyveriet er sket mandag den 2. november klokken 15.45, og ejeren har givet politiet videooptagelser af de to mænd, der henter stenen på en sækkevogn, mens bilen holder parkeret ved kommunens materielgård, der ligger i de tidligere avlsbygninger til Nøragergård.

Stenen var sat i beskyttende vinterdækning under en trækasse for at forhindre frostsprængninger. Derfor blev tyveriet først opdaget og anmeldt søndag eftermiddag den 22. november.
På optagelserne kan man se de meget målbevidste tyve, først gå rundt om Nøragergårds hovedbygning, banke på dørene og da ingen svarer går de hurtigt, medbringende en speciel sækkevogn, ned imod stenen og kører den kort efter op til deres bil hvorefter de forsvinder.

Carsten Palvig ærger sig over at den historiske sten er væk men håber samtidig at den snart kommer tilbage igen, da den umiddelbart ikke har nogen værdi for andre.
Nøragergårds runesten kaldes Durupstenen, da den er et brudstykke af en cirka 1000 år gammel runesten, som kom til skade ved restaureringen af Durup kirke i 1885. Den var på dette tidspunkt ca. dobbelt så stor, men blev slået i stykker inden det lykkedes Nøragergårds daværende ejer at forhindre dette. Det brudstykke som det lykkedes ham at redde, lod han opstille i Nøragergårds have.
Runerne på stenen er oversat til: ….den gode rejste denne Sten efter Take.” Gúthan – … i Stain. thasi. at Tuga. (Toke).

Carsten Palvig og politiet er meget interesseret i oplysninger der kan tilvejebringe stenen igen.

LÆS MERE: Fundet igen…

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler