lørdag, juli 20, 2024

Stop med at mærke efter i dig selv

Ikke-navngivet-1Psykologiprofessor Svend Brinkmann holdt 23. november foredrag for alle elever og lærere på Støvring Gymnasium. Amanda Holmgaard Sørensen fra 2.d er forfatter til denne artikel om Brinkmann-foredraget.

Summen af stemmer gav genlyd i den store idrætssal, da vi mandag formiddag sad og ventede i spænding på et foredrag med en mand, hvis bog og budskab har været særdeles omdiskuteret i medierne. Svend Brinkmann, psykologiprofessor ved Aalborg Universitet, stod i egen høje person klar til give os elever på Støvring Gymnasium en nøje analyse af det samfund, vi befinder os i. Et samfund hvor der hverken er plads til at have nej-hatten på eller at dvæle ved fortiden.
Brinkmann kom vidt omkring og snakkede både om sin parodierende selvhjælpsbog ”Stå Fast”, men også om de lidt dybere emner, såsom livets mening og kritikken af vores accelererende samfund. Hans budskab gik lige ind hos mig, og jeg tvivler stærkt på, at jeg var den eneste, der sad og nikkede genkendende til de ord, som fyldte salen. Budskabet var, at friheden ikke er at gøre, som man vil, men i stedet at gøre som man bør. Med Brinkmanns kobling til samfundets udvikling, hvor vi er gået fra et forbudssamfund, hvor friheden var begrænset, til et påbudssamfund, hvor friheden er ubegrænset, og kravene til individet er uendelige, giver det hele pludselig mening. Den konstante higen efter at følge med det progressive samfund og behovet for selvrealisering, mener Brinkmann sågar, kan være årsagen til, at så mange udvikler depressioner eller andre psykiske lidelser. Vi bør derfor lade være med at søge svarene inde i os selv, men derimod stoppe op og kigge udad.
Integritet, selvbeherskelse, værdighed og pligtfølelse er måske en række gamle værdier, men det er en række værdier, som Svend Brinkmann mener, vi bør tage op til overvejelser igen.
Da foredraget tog sin ende, sad jeg tilbage med en følelse af blottelse. Han havde virkelig ramt plet. Snakken gik da også efterfølgende, og der blev både diskuteret og joket blandt kammeraterne. Jeg er i hvert fald af den overbevisning, at et arrangement som dette, både gavner fællesskabet, men også det fælles ståsted på Støvring Gymnasium.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler