onsdag, april 17, 2024

Danskerne ønsker at handle klimavenligt

KlimaRebild_logoDer er lige kommet en undersøgelse fra Københavns Universitet, der viser, at langt de fleste danskere – 90% – ønsker at leve mere miljø- og klimavenligt.
Mange oplever imidlertid at de er fastlåst i bestemte vaner og har vanskeligt ved at overskue, hvordan de skal handle i hverdagen. Mange vil gerne spare penge, blive sundere og støtte lokale producenter. Mange synes også at vi skal tænke på vores skrøbelige klode og er ængstelige for klimaforandringerne. Danskerne ønsker at handle klimavenligt; men hvordan gør man så lige i det?
Det prøver vi at tage fat på i Rebild kommune.
Det Grønne Råd begyndte for 5 år siden arbejdet med at få klimaet sat på dagsordenen rundt om i kommunen. Det udviklede sig til Klima Rebild, hvor alle hvert år kan deltage i de to klimauger op til påske. Klima Rebild støttes af byrådet. En af de personer, der har været med fra starten er Jette Poulsen, konstitueret leder på Øster Hornum skole.
Jette Poulsen beskriver Klima Rebild som: ”En fælles indsats, hvor Rebild Kommune, frivillige ildsjæle og en lang række institutioner, virksomheder og interesseorganisationer sætter klima- og miljøforhold på dagsordenen. Gennem en masse aktiviteter og arrangementer sættes der ekstra spot på klimaet i hele kommunen. Formålet er at oplyse, inspirere eller lægge op til debat om klima- og miljøforhold. ”
Klima Rebild afholdes i uge 10 og 11 og der er rigtigt meget man kan deltage i.
Jette Poulsen nævner i flæng:
-høre Jesper Theilgaard fortælle om perspektiver for klimaet efter COP21
-se udstilling samt købe klimavenligt ind i Fakta i Skørping eller Super Brugsen i Støvring
-foredrag om ”Fra madspild til måltid”
-bogudstilling om klima, miljø og bæredygtighed
-se stjerner og snakke og jordens skrøbelighed med Søren Risborg
-byttemarked – ”giv hvad du har og tag hvad du har brug for”
I den østlige del af kommunen, i Lyngby bor Lone og Poul Erik. De betegner ikke sig selv som klimadukse; men har udskiftet deres pillefyr med varmepumpe. Herved har de sparet sig selv for bøvl, sparet penge og sparet klimaet for CO2. Lone og Poul Erik arbejder begge i Aalborg og er afhængig af at have bil, da de ofte arbejder uden for normal arbejdstid. De talte om en el-bil, som Lone siger: ”så kan vi køre uden al den forurening, det vil jeg gerne ” mens hun kigger ud på sin dejlige vilde have, der om sommeren er fuld af fugle, bier og blomster.
Da tilskudsordningerne til el-biler ville blive sat ned fra januar 2016, slog de til i efteråret, og købte en helt ny Tesla med 4-hjulstræk, det er godt når man bo på landet. ”Vi kan kører mellem 450-500 km. på en el opladning. Det tager 20 minutter at få fyldt ”tanken”, sådan ca. en kop-kaffe-tid ” siger Poul Erik og fortsætter: ”Vi sparer miljøet for en masse forurening ikke kun når vi kører; men der er jo heller ingen olie, der skal raffineres. Der er 8 års garanti på batteriet, der er meget lidt slid på motoren og så er driften tilmed billig. ”
Det er fantastisk at få en prøvetur i Teslaen. Den accelererer på ingen tid og man kan hele tiden se, hvilken hastighed, der er mest økonomisk og hvor meget strøm, der er tilbage. Bilen sættes på autopilot og Lone siger: ”Det er fedt! – Den larmer ikke, den forurener ikke og man sidder her i en læderbetrukket sofa og flyder afsted. ”

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler