onsdag, april 24, 2024

Leon Sebbelin rejser til Nepal

Leon-Sebbelin_karikaturSammen med tre andre lokalpolitikere rejser Leon Sebbelin i denne uge til Nepal for at videregive danske erfaringer med det lokale demokrati.

Der er sat fire dage af til workshops og dialog med repræsentanter fra partierne i landet, som for blot otte år siden afskaffede monarkiet.
Inspiration gennem dialog
Leon Sebbelin mener ikke, at danske politikere skal belære nepalesiske politikere om, hvordan man skaber et demokrati.
– Jeg skal stå for en workshop, som handler om, hvordan man opbygger en lokalafdeling af et parti. Og jeg vil selvfølgelig give mine egne erfaringer videre om for eksempel samarbejde med landsledelsen, politikudvikling, nedsættelse af arbejdsgrupper og medlemsrekruttering. Men jeg ved fra et tidligere møde her i landet med nepalesiske politikere, at man ikke bare kan overføre vores måde at gøre tingene på . Det bliver først spændende, når der opstår en dialog, hvor de nepalesiske politikere borer i, hvilke dele af de danske erfaringer der kan være relevante for dem. I det øjeblik tror jeg, at vores erfaringer kan være med til at inspirere.
En anden form for udviklingsbistand
Programmet i Nepal er arrangeret af DIPD (Danish Institute for Parties and Democracy), som Folketinget nedsatte i 2010. Som supplement til den økonomiske udviklingsbistand er det instituttets formål at styrke den danske demokratibistand, særlig støtten til udvikling af politiske partier i udviklingslandene. Instituttet arbejder i 14 lande fordelt i Afrika, Asien, Latinamerika og Mellemøsten. I Nepal er der taget skridt til en demokratisering, efter at der i 2006 blev indgået en fredsaftale mellem maoisterne og den nepalesiske hær. DIPD samarbejder med de seks største partier i nationalforsamlingen – heriblandt maoisterne.
Demokrati på dansk
– Skal man endelig pege på noget særligt dansk, som vi kan inspirere gryende demokratier med, vil jeg pege på det samarbejdende folkestyre, siger Leon Sebbelin. Vi har den tommelfingerregel i dansk politik, at det aldrig er ét parti, som har flertallet alene. Vi er med andre ord tvunget til at samarbejde. Det kan være bøvlet, men jeg tror, at det er sundt, at vi er tvunget til at lytte til hinanden. I byrådet i Rebild er der repræsenteret 10 forskellige partier, lister og løsgængere. Den situation understreger min pointe. Ingen af os kommer langt, hvis vi ikke indgår kompromisser.
Ferie med indhold
Leon Sebbelin slutter af:
– Turen til Nepal er en chance for at komme til et spændende land og få lov til at komme ind bag kulisserne. Jeg har derfor valgt at holde en uges ferie, en ferie med et spændende indhold.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler