lørdag, juli 20, 2024

Proteinbarer og energidrikke skader tænderne

Proteinbarer, energigeler, shakes og energidrikke indeholder ofte store mængder sukker og syre, som skader tænderne. Det viser en undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet.

Mange danskere valfarter til fitnesscentrene i januar måned. Flæskestegen og de brune kartofler udskiftes med magert kød, grønsager og måske også nogle af de mange energibarer, proteindrikke og shakes, som supermarkeder og fitnesscentre bugner med i øjeblikket. Mange af disse produkter er imidlertid langt fra så sunde, som de giver sig ud for. En undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet, viser, at en del fitnessprodukter indeholder store mængder af både naturligt og tilsat sukker. Nogle produkter har en meget lav pH-værdi. Begge dele skader tænderne og kan give caries og syreskader.

”I mange tilfælde gambler man med tandsundheden, når man indtager fx energidrikke og proteinbarer i forbindelse med træning. Men producenterne er gode til at få produkterne til at se sunde og indbydende ud, og så er de umiddelbart nemmere at gå til i forhold til frugt og grønsager, der skal skylles og skæres,” siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, som tilføjer, at mange af produkterne er helt unødvendige, medmindre man er eliteidrætsudøver.

50 g sukker i en proteinshake

Tandlægeforeningen har undersøgt sukkerindholdet i 40 forskellige fitnessprodukter – både det naturligt forekommende sukker i produktet og det tilsatte sukker. Undersøgelsen viser bl.a., at en halv liter proteinshake indeholder 50 gram sukker, hvilket er det samme som i ½ liter cola. En energibar indeholder 23 gram sukker. ”Alle sukkerarter undtagen kunstige sødemidler kan give caries, men nogle sukkerarter, fx hvidt sukker, er værre end andre. Men også frugtsukker og honning omdannes til syre, som kan give caries,” fortæller Svante Twetman, professor på Tandlægeskolen i København. Han forklarer, at barer med tørret frugt og energigeler er særligt slemme, fordi de klistrer til tænderne. Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for caries.

Tænderne ligger i syrebad

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt pH-værdien i de flydende fitnessprodukter, og specielt energigelerne og energidrikkene har en meget lav pH-værdi, hvilket kan give syreskader på tænderne. Ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg er man særligt udsat for at få syreskader, når man dyrker motion. ”Spyt er med til at beskytte tænderne, og man bliver nemt mundtør, når man fx sidder på spinningcyklen. Hvis man så indtager væsker med et højt syreindhold som energigeler og energidrikke, ligger tænderne nærmest i et syrebad, og så har man større risiko for syreskader,” forklarer Freddie Sloth-Lisbjerg.

Drik vand og spis et stykke frugt

Der findes ikke statistik på, hvor mange der får problemer med tænderne, fordi de indtager fitnessprodukter, men ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg er produkterne blevet mere tilgængelige, og hvis det fører til et stigende forbrug, kan det gå ud over tandsundheden. Han råder til, at man drikker masser af vand i forbindelse med træning og tager et stykke frugt, hvis blodsukkeret er i bund. Alternativt kan man vælge et af de fitnessprodukter, der har et lavt sukkerindhold, som mange producenter også tilbyder. Hvis produktet har en lav pH-værdi, gælder det om at skylle efter med vand og dermed få syren hurtigt væk fra tænderne.

Gode råd

  • Spis frugt og grønt fremfor energi- og proteinbarer.

  • Drik så vidt muligt vand i stedet for protein- og energidrikke (det gælder også light-produkter).

  • Vælg kun fitnessprodukter med et meget lavt sukkerindhold eller intet sukker. Kig efter ”sukkerarter” på næringsdeklarationen.

  • Drik energidrikken hurtigt – ikke i mange små slurke over lang tid.

  • Få energidrikken hurtigt forbi tænderne – skyl den ikke rundt i munden.

  • Brug sugerør.

  • Skyl munden med vand eller mælk, lige efter du har drukket/spist noget syreholdigt.

Her kan du tjekke dit fitness produkt

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler