lørdag, juli 20, 2024

Foredrag om besættelsestiden i Vesthimmerland

Fem medlemmer af Aarsgruppen blev henrettet i Ryvangen den 23. juni 1944.

Selvom det er mere end 70 år siden, at 2. Verdenskrig sluttede, så er det en periode af historien, som til stadighed optager folk, hvad enten det drejer sig om mere lokale vinkler eller den overordnede nationale fortælling.

Natten mellem den 29. og 30. august 1944 blev to Lancasterfly skudt ned over Vesthimmerland. Det ene fly styrtede og eksploderede ca. en kilometer syd for Aalestrup, mens det andet eksploderede i luften og styrtede i Lovns Bredning. Fra det sidstnævnte fly overlevede piloten W.P.Wasik, hvis historie er ganske enestående, idet det var anden gang han overlevede et flystyrt.
W.P. Wasik, John Christmas-Møller, Ranumkonventet, allierede flyvergrave, våbenmodtagelse, Aarsgruppen og modstandsbevægelsen i Løgstør er blot nogle af de mange spændende personer og emner, som historiker Lars Nikolajsen vil fortælle om under sit foredrag på Vesthimmerlands Museum onsdag den 7. februar.
Lars Nikolajsen har igennem mange år beskæftiget sig med 2. Verdenskrig og dens lokale udtryk i Vesthimmerland og har et indgående kendskab til de mange fortællinger, der knytter sig til området. Under foredraget den 7. februar kan tilhørerne derfor forvente at blive taget med på en tur rundt i hele kommunen og bl.a. høre om Special Operations Executive’s (SOE)danske chef, Christian Michael Rottbølls modtagelse af våben og agenter på Tandrup Hede i august 1942 og ikke mindst det senere så berømte Ranumkonvent, der den 10. og 11. marts 1945 blev afholdt i allerdybeste hemmelighed i Ranum præstegård på foranledning af modstandsbevægelsens jyske nedkastningschef Toldstrup.
Vesthimmerlands Museum afholder et foredrag herom i næste måned.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler