lørdag, juli 20, 2024

Sankt Hans aften i Nørager

Sankthansaften og Nøragers 125 års jubilæum som stationsby blev fejret med manér.

Bestyrelsen for Nørager Borger- og Håndværkerforening er overvældet over opbakningen til årets sankthansaften, hvor man også benyttede lejligheden til at fejre Nøragers 125 års jubilæum som stationsby.

“Sidste år prøvede vi for første gang at inviterer til fællesspisning inden bålet skulle tændes. Det var en succes og derfor gjorde vi det samme i år. 110 personer havde meldt sig til spisning, og der kunne ikke have været flere i teltet. Det overvældende med så stor og flot opbakning. Så er det noget ved at lave arrangementer for byens borgere,” fortæller formand for Nørager Borger- og Håndværkerforening Sussi Lem.

Aftenen bød på en overraskelse, Knud Nørgaard fra Ravnkilde overrakte en gave til Lokalhistorisk Arkiv for Nørager og Omegn og Nørager Borger-håndværkerforening, nemlig det gamle stationsskilt. Læs mere om historien bag skiltet og hvordan Knud Nørgaard var kommet i besiddelse af skiltet i separat artikel her i avisen.

Som klokken nærmede sig 20.00 stimlede flere folk til og over 200 mennesker var samlet da Niels Ole Ladefoged afholdt årets båltale. Ladefoged fortalte i sin tale om Nørager samt dens historie som stationsby: “Proprietær J. H. A. Kjeldsen på Nøragergaard arbejdede hårdt gennem 20 år på, at få banen tæt på sin ejendom. Dette lykkedes og man kunne den 14. juli 1893 indvie Nørager Station – dog uden festivitas. Kun kroejer I. P. Jensen stod sammen med sine sønner på perronen.
Nørager blev efterhånden Himmerlands største landhandel med afholdshotel, købmandsforretning, manufaktur, isenkram, korn, foderstof, trælast, mølleri og bageri. Mange driftige håndværkere og handelsfolk flyttede til og dannede byen, men Kjeldsen satte stramme grænser for hvor mange, indtil håndværkerne selv brød monopolet bl.a. ved at danne deres egen faglige sammenslutning, der i dag kendes som Nørager Borger- og Håndværkerforening.”

Efter båltalen, blev bålet tændt, heksen blev sendt godt afsted og der blev, traditionen tro, sunget Midsommervisen på Shubiduas melodi.

Efterfølgende gik mange borgere med tilbage til teltet hvor der blev serveret to flotte, lækre lagkager sponsoreret af Nørager Bageri.

“Udover at markere jubilæet i aften, så arbejder vi i bestyrelsen på flere små begivenheder senere på året,” fortæller Sussi Lem og afslutter: “Mange tak for opbakningen og tak til alle de som har hjulpet med forberedelserne til denne aften.”

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler