torsdag, marts 28, 2024

100 mødte op for at se det gamle Nørager på film

Forevisningen indgik i markeringen af byens 125 års jubilæum som stationsby

Borgerne var tæt bænkede i Kig-Ind for at se de to ældre smailfilm om Nørager By.

Det var helt fortjent, at der var så stort et fremmøde i medborgerhuset Kig Ind søndag d. 4. november for at se de to historiske film om Nørager.

I alt mødte godt 100 interesserede borgere op til Nørager Borger- og Håndværkerforenings arrangement i anledning af Nøragers 125 års jubilæum som stationsby.
I sin velkomst roste foreningens formand, Sussi Lem, deltagerne for deres store opbakning og mindede om, at jubilæet også fejres ved salg af en jubilæumsvin, ligesom det blev markeret ved foreningens Sankt Hans bål i sommer. Samtidig takkede hun sin bestyrelse og de frivillige hjælpere for deres indsats for byen og dens udvikling.
De to smalfilm blev dygtigt og muntert kommenteret af lokalarkivets leder, Kristen Stagstrup. Den ældste film fra 1937 er optaget af lærer P. Rasmussen, der også grundlagde Nørager FDF i 1933. Filmen viste mindst 25 små og store virksomheder og forretninger i byen bl.a. stationen med damplokomotiv, andelsmejeriet på hjørnet af Bredgade og Nøragervej, den forsvundne I. P. Jensensvej med slagter og to frisørsaloner, 17 elever i teknisk skole på Bredgade 49 og elværket, der leverede jævnstrøm fra 1910 til 1958.
I kaffepausen med masser af hjemmebag var der en god stemning med en livlig snak om gamle dage hen over bordene. Således bemærkede man, at der var mange kvinder i arbejde i de mange små forretninger og virksomheder, ligesom meget arbejde blev udført ved håndkraft.
Filmen fra 1973 er i farver og med lyd og er optaget af fire dengang noget langhårede lærere, der alle siden er flyttet fra byen. Her var der rigtig mange genkendelser, og mange af deltagerne så sig selv på lærredet. Under forestillingen blev datidens frisurer, tøjstil og bilmodeller ivrigt kommenteret. En noget anderledes møbelstil blev vist i Møbelmagasinet, hvor Kig Ind har til huse i dag.
Filmen havde mange scener fra årets indvielse af stadion og klubhus og fra nybyggeri på Torsvang. Byens havde flere pengeinstitutter, og Nørager Kommune blev dengang administreret uden brug af computere. Til gengæld var Bredgade helt ud til Sortebakkeskolen fyldt med mange gittermaster til gadebelysningen.
Et vellykket filmarrangement, hvor nostalgien var på sit højeste. De fleste, hvis ikke alle, tog derfra med smil på læben og fyldt med gode minder.

 

Nørager Bogtrykkeri – Tlf. 98 55 17 44

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler