onsdag, juni 19, 2024

Søndagens teks t uge 4

At nærme sig Gud med forventning
Søndagens evangelium, 3. søndag e. HTK, er fra Matthæusevangeliet kapitel 8, vers 1-13.
Har du tænkt på, at vi mennesker nærmer os Gud på tusinder af måder så forskellige, som vi er forskellige indbyrdes. Alene de mange forskellige religioner kan tage pusten fra en. Jeg tror, vi nærmer os Gud som de mennesker, vi er. Med den alder vi har, med de erfaringer vi har, med den rigdom vi har – eller ikke har, med det helbred vi har, med de følelser vi har, med den viden vi har, og ikke mindst med den samlede erfarings historie vi har om Gud, ergo som det menneske man er lige nu.
Det kan synes selvindlysende, men er hvad jeg bl.a. kom til at tænke på med søndagens evangelium.
For vi hører om to mennesker, der hver på deres måde ud fra deres livsomstændigheder rakte ud efter hjælp, hvor den kunne være at få.
Den første mand havde en sygdom, man ikke kunne blive rask for dengang. Og når man fik sygdommen, blev man adskilt fra andre, måtte være på sit eget sted, adskilt fra familie, venner og at deltage i det almindelige samfund. For at beskytte alle de andre mod sygdommen, som smitter ved dråbesmitte og sjældnere ved fysisk berøring, men altså nærvær.
Denne første mand kom med den forventning, at Jesus kunne gøre ham ren, dvs. rask. Sygdommen er ofte blevet udlagt som en metafor for synd.
Men ja vi kommer med forventninger af en eller anden slags, når vi nærmer os Gud. Og vi kan tænke på, hvad der mon havde skabt denne mands forventning. Det var nok rygterne om Jesu helbredelser, han havde hørt. Vi kan spørge, hvad former min forventning, min tro, min tillid til Gud, når jeg har en svær situation?
Er der noget ved denne mands nærmende sig Gud, jeg kan lære af eller bliver udfordret af, når jeg samtidig har en umulig situation ligesom denne mand havde?
Da han nærmede sig Jesus spurgte manden, ”vil du gøre mig ren?”
Hvorfor spurgte han om ”vil du” – ikke kan du?
Er det mandens tvivl og usikkerhed, ikke så gode selvværd og derfor vil Jesus virkelig hjælpe mig, kan jeg stole på, at Gud vil mig det godt? – for det syntes nok ikke at have været denne mands erfaring hidtil i livet, at Gud ville ham det godt. Var det fordi, han ikke var forvendt med, at andre ville hjælpe ham på nogen måde, men gik en i en stor bue uden om ham?
Vi kan spørge med, hvad sker der hos mig, når det klemmer på og jeg nærmer mig Gud? Hvilke spørgsmål vækker det til live?
Hvordan svarede Jesus manden?
Læs svaret og om den anden mand, der nærmede sig Gud i søndagens evangelium på Bibelen online, eller gå i kirke på søndag, eller se det på DRK kl. 14.00.

Helge Maagaard
Sognepræst i Sønderup-Suldrup pastorat

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler